Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠοιοι πρέπει να μπουν άμεσα στο Taxis

Ποιοι πρέπει να μπουν άμεσα στο Taxis

Φορολογικές δηλώσεις 2024

H προθεσμία για τον έλεγχο των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων 2024 λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 2024 τους το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υψηλότερων φόρων.

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσουν τον έλεγχο, η ΑΑΔΕ θα οριστικοποιήσει τη δήλωση και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα. Η ΑΑΔΕ παροτρύνει τους φορολογούμενους να ελέγξουν κυρίως τους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης. Όσοι έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή θα λάβουν ειδοποίηση στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη MYAADE και στο myaadeapp.

Οι φορολογούμενοι που θεωρούν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ακριβή, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια. Η δήλωσή τους θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου. Αν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Αν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τα τροποποιήσουν ή να τα συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Οι προθεσμίες είναι οι εξής: α) Μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση. β) Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη και το φορολογικό αποτέλεσμα. Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο MYAADE και το myaadeapp για αλλαγές στα στοιχεία που η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τρίτους φορείς.

Σημειώνεται ότι 8.000 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου λόγω μεταγενέστερων στοιχείων. Επίσης, 13.637 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν για νέες πληροφορίες που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 3.040.549 δηλώσεις, εκ των οποίων το 49,1% είναι μηδενικού φόρου. Το 21,12% των δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου με μέσο όρο 309 ευρώ. Το 29,78% των δηλώσεων είναι χρεωστικό με συνολικό ποσό φόρου 1,16 δισ. ευρώ και μέσο φόρο 1.284 ευρώ. Οι 83.848 επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση, 59.808 καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο 11.088 ευρώ, ενώ 4.888 θα λάβουν επιστροφή 15.898 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τέλος τα μετρητά για 14 επιδόματα

Οι εξαιρέσεις

Νέα τροπολογία για την προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων. Τέλος τα μετρητά για 14 επιδόματα. Εκτός τα vouchers από την προπληρωμένη κάρτα.

Τροπολογία με συμπληρωματική ρύθμιση για την προπληρωμένη κάρτα θα καταθέσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εντός καλοκαιριού σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews. Η τροπολογία θα αναφέρει ότι εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα όλες οι παροχές που δίνονται με τη μορφή voucher όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, οι παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες τέτοιου είδους παροχές.

Με την εν λόγω τροπολογία ολοκληρώνονται οι νομοθετικές διατάξεις για την προπληρωμένη κάρτα και ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξή των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ στην προπληρωμένη κάρτα. Η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα με τις τράπεζες και δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.

Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Σύμφωνα με τον νόμο, το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.

Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

-Επίδομα Γέννησης

– Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

– Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

-Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.

Επιδόματα ΔΥΠΑ

-Επίδομα ανεργίας

-Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

-Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

-Επίδομα επίσχεσης

-Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

-Ειδικό εποχικό βοήθημα

-Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

-Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

-Επίδομα διαθεσιμότητας.

Ποια επιδόματα εξαιρούνται

Σε προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν τα παρακάτω επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και παροχές:

Από τον ΟΠΕΚΑ

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από την ΔΥΠΑ

Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Ακόμη από την καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ