Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗλεκτρικό ρεύμα: Παραδείγματα μετά τις ανακοινώσεις Σκρέκα για τη νέα επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Παραδείγματα μετά τις ανακοινώσεις Σκρέκα για τη νέα επιδότηση

Επιδότηση – ρεκόρ που φθάνει στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για το Σεπτέμβριο.

Η κρατική επιδότηση αφαιρείται από τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνοντας δραστικά την τελική τιμή που καταβάλουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, από τα 78,8 – 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά. Με τις επιδοτήσεις αυτές απορροφάται από το 89 % έως και το 100 % της αύξησης στα τιμολόγια. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια το Σεπτέμβριο φθάνει στο 1,9 δισεκ. ευρώ.

Πόσα όμως θα πληρώνει ο καταναλωτής μετά την κρατική επιδότηση; 

Δείτε παραδείγματα για τα οικιακά τιμολόγια

Για κατανάλωση 300 kwh τον Σεπτέμβριο, η συνολική χρέωση για την τιμή του ρεύματος θα είναι 236,4 ευρώ. Από αυτά τα 191,7 ευρώ θα τα επιδοτεί το κράτος και τα υπόλοιπα 44,7 ευρώ θα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Για κατανάλωση 500 kwh η συνολική χρέωση για την τιμή του ρεύματος θα είναι 394 ευρώ. Από αυτά τα 319,5 ευρώ θα τα επιδοτεί το κράτος και τα υπόλοιπα 74,5 ευρώ θα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Για κατανάλωση 600 kwh η συνολική χρέωση για την τιμή του ρεύματος θα είναι 472,8 ευρώ. Από αυτά τα 383,4 ευρώ θα τα επιδοτεί το κράτος και τα υπόλοιπα 89,4 ευρώ θα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης:

 -Τον εξορθολογισμό των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά που εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις επειδή πχ θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια και

 -Την εφαρμογή από τον επόμενο μήνα ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου που θα χρηματοδοτείται από εισφορά ύψους 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα η οποία θα περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ΥΚΩ.

Α. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Νοικοκυριά

   Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

   * Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

   * Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

   Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

  Β. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

   Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

   Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

   Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

   Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ