Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕιδικός ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών μετά τα «μπερδέματα» με τον ΑΦΜ

Ειδικός ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών μετά τα «μπερδέματα» με τον ΑΦΜ

Eιδικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων δημιουργεί η ΑΑΔΕ, με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, προκειμένου να αποτραπούν οι συνέπειες που διαπιστώθηκε ότι προκαλεί το υφιστάμενο καθεστώς, λόγω της διασύνδεσης του ΑΦΜ της πολυκατοικίας με τον ΑΦΜ και τον ΚΑΔ του διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις διαχειριστών που εμφανίζονταν ως έχοντες επαγγελματική δραστηριότητα και ως οφείλοντες ασφαλιστικές εισφορές λόγω των καθηκόντων τους ως διαχειριστές της πολυκατοικίας τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η απόφαση «μετατρέπει αυτόματα στο ορθό τις λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ και ενημερώνει κατόχους με πιθανώς λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ που δεν εντοπίζονται από το σύστημα να προβούν σε διορθώσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας “Τα αιτήματά μου”».

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπονται τα εξής:

  • Δημιουργείται ειδικός ΚΑΔ 68.32.11.04 για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων.
  • Ενημερώνονται αυτόματα με τον νέο ΚΑΔ 68.32.11.04 οι ΑΦΜ των πολυκατοικιών ή κτιρίων που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της ΑΑΔΕ με λανθασμένη κατάταξη ΚΑΔ.
  • Λαμβάνεται μέριμνα για την αναδρομική διόρθωση, χωρίς πρόστιμο μέχρι 31.10.2022, πιθανόν λανθασμένων εγγραφών σε ΑΦΜ που έχουν αποδοθεί σε πολυκατοικίες και αφορούν στον δηλωμένο ΚΑΔ, ο οποίος είτε δεν έχει αντιστοιχηθεί σύμφωνα με την ΠΟΛ 1157/2008 είτε δεν συνάδει με τη διαχείριση κτιρίου. Οι κάτοχοι αυτών των ΚΑΔ θα ειδοποιηθούν με mail να προβούν σε διόρθωση αποστέλλοντας σχετική δήλωση μέσω της εφαρμογής ψηφιακής υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Τα αιτήματά μου».
  • Επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ με τα αντίστοιχα συστήματα των φορέων της δημόσιας διοίκησης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ