Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΧάος με το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις

Χάος με το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις

Αλαλούμ με το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις. «Βροχή» πέφτουν οι διαμαρτυρίες πολιτών και λογιστών σχετικά με τις αιτήσεις για την αναδρομική επιδότηση των 18 έως 600 ευρώ για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Και αυτό γιατί όσοι έχουν κάνει πρώτα την αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr για την επιδότηση ρεύματος και υποβάλλουν εκ των υστέρων τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος του 2021, θα πρέπει να επανυποβάλουν την αίτηση για το Power Pass.

Οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις είναι πολλές καθώς ήδη έχουν γίνει πολλές αιτήσεις και ζητούν από τους αρμοδίους να δοθεί λύση.

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση βρίσκεται σε «αλληλεπίδραση» με την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων, οι αιτήσεις στο Power Pass που είχαν προηγηθεί των φορολογικών δηλώσεων «μπλόκαραν» και από το στάδιο «υπό εκκαθάριση», επέστρεψαν στο «εκκρεμεί υποβολή».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε επειδή είχαν τροποποιηθεί στοιχεία της κύριας κατοικίας. Όμως ορισμένοι επισημαίνουν ότι αυτό αφορά σε όλους, όσοι έκαναν πρώτα αίτηση για το Power Pass και μετά τη φορολογική δήλωση και δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία.

Μιλώντας στο enikonomia.gr, η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ επιβεβαιώνει ότι «σε περίπτωση που πρώτα γίνει η αίτηση για το Power Pass και ακολουθήσει μετά η δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, τότε επειδή η πλατφόρμα παραμένει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου μετά την παράταση που δόθηκε, θα πρέπει να επανυποβληθεί η αίτηση για το Power Pass».

Η ίδια εκτιμά ότι, «επειδή το σύστημα μετά την υποβολή της δήλωσης λαμβάνει τα νέα στοιχεία και μια νέα εκκαθάριση, στην ουσία χρειάζεται να ελέγξει ξανά τα στοιχεία. Μήπως τυχόν δηλ. κάποιος έχει αλλάξει κατοικία, μήπως έχει προστεθεί  κάποιο μέλος ως φοιτητής κ.α.».

Προσθέτει δε, ότι «επειδή η επιδότηση αφορά στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και συμπεριλαμβάνει και τον μήνα Δεκέμβριο του 2021, «ελέγχει» ξανά τα στοιχεία».

Τι λέει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει σχετικά με το θέμα τα εξής:

«Αναφορικά με δυσλειτουργίες που αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας Power Pass, διευκρινίζεται ότι: Πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το Power Pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση, χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του power pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο Power Pass».

Αναφέρει ακόμη ότι «όπως τονίζεται στις οδηγίες προς τους πολίτες, η αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για το power pass”.

Το μήνυμα που εμφανίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο είναι: «Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Τι ισχύει για τους φοιτητές και όσους κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση

Προσοχή πρέπει να δείξουν και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση αλλά και όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Καταρχάς, όσοι κάνουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν από την αίτηση για το επίδομα. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε εκείνη όπου κάποιος φορολογούμενος έχει παιδί που σπουδάζει και πληρώνει ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία.

Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να πάρουν την επιδότηση έως 600 ευρώ θα πρέπει επίσης να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας, αλλά και να συμπληρώσει στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά στη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ