Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία"Μπόνους" μισό επίδομα ανεργίας μαζί με τον μισθό σε ανέργους που βρίσκουν...

“Μπόνους” μισό επίδομα ανεργίας μαζί με τον μισθό σε ανέργους που βρίσκουν δουλειά – Ποιοι θα παίρνουν… ποινή

«Επίδομα… εργασίας» αντί για ανεργίας από τον ερχόμενο Ιούνιο: Αλλάζει το μοντέλο επιδότησης των ανέργων μέσα στο επόμενο δίμηνο ή το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Από τα μέσα της χρονιάς και μετά κάθε άνεργος, εφόσον βρίσκει δουλειά, θα λαμβάνει μαζί με τον μισθό του και το μισό επίδομα ανεργίας από το Κράτος, ως «μπόνους». Αντίθετα, θα χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μετά και την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, μέσα στο επόμενο δίμηνο ή το πολύ τρίμηνο υιοθετείται ένα νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων από το Κράτος, το οποίο ουσιαστικά ενθαρρύνει έως… «επιβάλει» την επανένταξή του στην αγορά εργασίας.

«Μπόνους» και ποινές για τους άνεργους

Έτσι, βάσει του νέου σχήματος όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος και βρίσκει δουλειά δεν θα το χάνει εντελώς, αλλά θα λαμβάνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την περίοδο εκείνη κατά την οποία απασχολείται ενώ παράλληλα «τρέχει» ακόμα η περίοδος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (που μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ) θα εισπράττει όχι μόνο το μισθό από την εργασία του, αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Έτσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας».

Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον… αρνείται να εργαστεί!

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διακοπή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όποιον δικαιούχο αρνηθεί τρεις φορές εργασία την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησης του.

Όλα όσα θα ισχύσουν από τον Ιούνιο

Αναλυτικά τα όσα προβλέπονται να ισχύσουν από τον Ιούνιο και μετά:

Α. «Μπόνους» μισό επίδομα ανεργίας σε όσους προσλαμβάνονται

Εκείνος ο άνεργος ο οποίος αναζητά εργασία και λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και προσλαμβάνεται σε θέση μισθωτής εργασίας πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας που προβλέπεται για το επίδομα ή την ενίσχυση που λαμβάνει, εξακολουθεί να λαμβάνει τις αντίστοιχες παροχές μειωμένες κατά το ήμισυ μέχρι τη λήξη της αντίστοιχης ανώτατης διάρκειας του επιδόματος ή της ενίσχυσης.

Οι παραπάνω παροχές δεν συνεχίζουν να καταβάλλονται σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Έστω για παράδειγμα, άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2023 ο άνεργος αυτός βρίσκει δουλειά, με μισθό 800 ευρώ (καθαρά). Δεδομένου ότι η περίοδος επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ ισχύει και για το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουνίου 2023, ο προσληφθείς θα λαμβάνει για το α’ εξάμηνο του 2023, όχι μόνο το μισθό του (800 ευρώ), αλλά και το 50% του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή το ποσό των 219 ευρώ. Συνεπώς, οι συνολικές αποδοχές του (από τον εργοδότη του και τον ΟΑΕΔ) για το α΄εξάμηνο 2023, θα ανέλθουν στα 1.019 ευρώ.

Β. Ποινή σε όσους ανέργους αρνούνται εργασία

Εάν εκείνος που αναζητεί εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Επίσης ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) για δύο έτη.

Εξάλλου, εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη Δ.ΥΠ.Α., διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. για 6 μήνες. Ως συμμετοχή νοείται η παρακολούθηση της δράσης κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωσή της και η πιστοποίησή του για την επιτυχή περάτωση της κατάρτισης.

Η παράλειψη σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο εντός των προθεσμιών που τάσσονται επιφέρει τις ίδιες συνέπειες.

Εάν ο αναζητών εργασία δεν εκπληρώνει λοιπές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη συνεργασία του με τον εργασιακό σύμβουλο, επέρχονται οι ειδικότερες συνέπειες που προβλέπονται στην απόφαση αυτή.

Έστω για παράδειγμα, άνεργος ο οποίος δικαιούται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023. Τον Αύγουστο του 2022, ο ΟΑΕΔ του προτείνει μία θέση εργασίας που ταιριάζει στο “προφίλ” του Ατομικού Σχεδίου Δράσης του.

Ωστόσο, ο άνεργος αρνείται αυτή τη θέση. Το ίδιο κάνει ο άνεργος τον Οκτώβριο, αλλά και το Δεκέμβριο του 2022. Τότε, από τον Ιανουάριο του 2023, θα χάσει το επίδομα ανεργίας του για το διάστημα έως τον Ιούνιο του 2023.

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ