Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑπό 1η Απριλίου η επιβολή προστίμων για μη διαβίβαση εσόδων στην ΑΑΔΕ:...

Από 1η Απριλίου η επιβολή προστίμων για μη διαβίβαση εσόδων στην ΑΑΔΕ: Στη Βουλή τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα MyDATA

Με εκπαιδευτικά βιντεάκια διαρκείας 15-40 λεπτών η ΑΑΔΕ προετοιμάζει 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και μικρές επιχειρήσεις για την υποχρεωτική εφαρμογή των MyDATA. Μέχρι 31 Μαρτίου δεν επιβάλλονται πρόστιμα για μη διαβίβαση εσόδων στην ΑΑΔΕ, αλλά το «ποινολόγιο» είναι έτοιμο για να κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Παρά την προσπάθεια των φορολογουμένων να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα. Η ηγεσία της ΑΑΔΕ προσπαθεί να βοηθήσει και χθες ανακοίνωσε και την ανάρτηση στο Youtube, 15 ενημερωτικών video για τη χρήση της εφαρμογής “timologio” που αποτελεί ένα μέρος των ηλεκτρονικών βιβλίων-MyDATA.

Λογιστές, έμποροι, αρτοποιοί, γιατροί, επιχειρηματίες της εστίασης, ηλεκτρολόγοι, κλωστοϋφαντουργοί, μηχανικοί, ξενοδόχοι, βιοτέχνες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, καλούνται να μελετήσουν σύντομα βιντεάκια διάρκειας 20 έως 40 λεπτών, όπου ένα στέλεχος της ΑΑΔΕ κάνει παρουσίαση της νέας διαδικασίας και δίνει απαντήσεις και κατευθύνσεις σε βασικά ζητήματα.

Η επιμορφωτική προσφορά της ΑΑΔΕ στους πολίτες κρίθηκε αναγκαία για να καλύψει την άγνοια και το αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά για το τι ισχύει τελικά με τις υποχρεώσεις MyDATA. Γιατί πράγματι, μισή ώρα παρακολούθησης βίντεο, θα βοηθήσει περισσότερο να επιλύσουν τα προβλήματά τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, παρά να προσπαθούν επί μήνες να επικοινωνήσουν με το help desk της ΑΑΔΕ για τα MyDATA για τα πιο απλά ερωτήματα, αλλά μετά από 40 ή 60 ή 90 λεπτά αναμονής στο τηλέφωνο, το προσωπικό του ΚΕΦ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο call center 213.162.1000) να τους απαντά πως ούτε αυτοί ξέρουν τι ισχύει και ότι πρέπει να υποβάλουν γραπτώς τις ερωτήσεις, για να εξεταστούν και να απαντηθούν.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ , όταν τα ερωτήματα αποστέλλονται γραπτώς, επιβαρύνονται και τελικά δεν απαντούν ούτε και μετά από 3 μήνες –ή πρακτικά ποτέ.

Οι προσπάθειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να διευκολύνει τους πολίτες συνεχίζονται με την αναβάθμιση της πλατφόρμας MyDATA, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους φορολογουμένους και τους εμπόδιζαν να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα. Και οι πολίτες έτσι βοηθούν την ΑΑΔΕ να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις που υπήρχαν στα συστήματα και τους σχεδιασμούς της.

Για παράδειγμα, μετά από 9 αναβαθμίσεις, στην τελευταία έκδοση της πλατφόρμα MyDATA (version 1.0.4) λύνονται προβλήματα ώστε πλέον οι υπόχρεοι να μπορούν να γράψουν απευθείας το ποσό για Εισφορά Δακοκτονίας (αντί ποσοστού 2%) στα ελαιοτριβεία, αφού σε πολλές φορές δεν αποτυπωνόταν σωστά ως ποσοστό.

Επίσης πλέον προσφέρεται πληθώρα επιλογών για να δηλώσουν πώς πληρώθηκαν οι υπόχρεοι: αντί «επί πιστώσει» ή «μετρητοίς» που γνώριζαν στα χειρόγραφα τιμολόγια, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον την άνεση να μπορούν να επιλέξουν για κάθε συναλλαγή τους, μία από τις εξής επιλογές:

  1. Επαγ. Λογαριασμός Πληρωμών Ημεδαπής
  2. Επαγ. Λογαριασμός Πληρωμών Αλλοδαπής
  3. Μετρητά
  4. Επιταγή
  5. Επί Πιστώσει
  6. Web Banking
  7. POS / e-POS

Με τον τρόπο αυτόν, διευκολύνονται οι ίδιοι σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο της εφορίας να δικαιολογήσουν όχι μόνον τα έσοδα που είχαν, αλλά πώς τα εισέπραξαν, σε ποια τράπεζα μπήκαν κλπ.

Με αφορμή την παροχή του υποστηρικτικού επιμορφωτικού υλικού στο κανάλι της ΑΑΔΕ στο youtube, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι “με γνώμονα πάντοτε την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, παρουσιάσαμε την εφαρμογή timologio, βήμα – βήμα, σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να εκδίδουν τα παραστατικά τους ψηφιακά, και να ενημερώνεται αυτόματα το myDATA. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εκπαίδευσης των επιχειρήσεων και συνεργασίας με τους φορείς που τις εκπροσωπούν”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ