Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜετά την ολοκλήρωση του διαλόγου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες:...

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες: Διευκρινιστικές αποφάσεις για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανοίγει από σήμερα το σύστημα διοικητικών πράξεων,  ώστε οι παραγωγοί να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις

Διευκρινίσεις δόθηκαν εκ μέρους του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Σπ. Λιαβνού, αναφορικά με τις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις οποίες υπήρξε   έντονη δυσαρέσκεια  εκ μέρους των παραγωγών και στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ,  μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την κατανόηση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που προτείνονται και για την ομαλή διεξαγωγή των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει τις ακόλουθες διευκρινιστικές αποφάσεις.

1. Διασταύρωση δηλώσεων ΟΠΕΚΕΠΕ-ΑΑΔΕ

Ο διασταυρωτικός έλεγχος ιδιοκτησίας μεταξύ των βάσεων  ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19.02.2021 και έχει προσδιοριστεί από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.  Στον πρώτο διασταυρωτικό  του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΑΔΕ μετά την υποβολή των δηλώσεων, σε σύνολο 6.500.000 αγροτεμαχίων, στα 6,386,621 αγροτεμάχια η ταύτιση των εκτάσεων ήταν απόλυτη, (δλδ σε ποσοστό 98.3% των αγροτεμαχίων της χώρας) και η πληρωμή της προκαταβολής του 70% έγινε στο ακέραιο.

Προκειμένου να διορθωθούν μηχανογραφικές αρρυθμίες που ανέκυψαν, το σύστημα διοικητικών πράξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ανοίξει από Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, ώστε οι παραγωγοί  μέσω των συμβούλων τους (ΚΥΔ, κ.α.) να μπορούν να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Αντιστοίχιση ΑΤΑΚ με το σωστό αγροτεμάχιο

2) Αλλαγή ΑΤΑΚ

3) Αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας ανά αγροτεμάχιο

4) Εισαγωγή του αριθμού ΑΤΑΚ για την κάλυψη της δηλωθείσας έκτασης

5) Αλλαγές εκ των υστερών στο ιδιοκτησιακού καθεστώς δεν δύναται να γίνουν αποδεκτές.

6) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει μηχανογραφικά την υπολογιζόμενη έκταση σε όσα αγροτεμάχια έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 1 ΑΤΑΚ καθώς και τον προσδιορισμό έκτασης με μηχανογραφική διόρθωση της διαφοράς με την ΑΑΔΕ. 

7) Οι διορθωτικές δηλώσεις των παραγωγών, δεν θα προσμετρηθούν ως διοικητικές πράξεις.

Συμπερασματικά, από τις 591.459 αιτήσεις βασικής ενίσχυσης, οι 521.657 δικαιούχοι, δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία, που είχαν υποβάλλει ορθά, έλαβαν κανονικά προκαταβολή της τάξεως του 70% και θα λάβουν όπως ορίζεται το σύνολο του ποσού στην εκκαθάριση του ερχόμενου  Δεκεμβρίου.

 Στις 63.216 προαναφερθείσες περιπτώσεις που αναδεικνυόταν διαφορά μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ, οι  αιτήσεις δεσμεύτηκαν για διασταυρωτικό έλεγχο, με την ολοκλήρωση του οποίου, θα καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

2. Natura

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στις περιοχές Natura αποτελούν υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Υλοποιούνται όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επικείμενη διαδικασία επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει προέλθει από την κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών.

Σημειώνουμε ότι οι δικαιούχοι επιδοτήσεων δηλωμένων εκτάσεων σε περιοχές Natura που επηρεάστηκαν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους αφορούν μόνο 8.052 περιπτώσεις σε σύνολο 591.459 δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

3.Επιλεξιμότητα

Όπως και στις περιοχές Natura, η ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ με νέους ορθοφωτοχάρτες γίνεται ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να μην επιβληθούν νέα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί υποχρέωση απορρέουσα από το ευρωπαϊκό δίκαιο, και  κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται σε ποσοστό 33% .

Όπως και στις υποθέσεις Natura, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοικτό και οι ενστάσεις ήδη εξετάζονται με στόχο την καθολική αποπληρωμή των δικαιωμάτων στις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

4. Νεοεισερχόμενοι στο Εθνικό Απόθεμα με νεαρά ζώα

Το Εθνικό Απόθεμα αποτελεί την έμπρακτη αλληλεγγύη των παλαιότερων προς τους νεοεισερχόμενους στο χώρο της γεωργίας. Χρηματοδοτείται μέσω οριζόντιας μείωσης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης των παλαιότερων προς όφελος των νεοεισερχόμενων.

Οι νεοεισερχόμενοι  που δηλώνουν δέσμευση απασχόλησης με την αγροδιατροφική παραγωγή και για αυτό λαμβάνουν δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία όπως αναφέρθηκε ήδη, οδηγούν σε οριζόντια μείωση της βασικής ενίσχυσης των υπόλοιπων παραγωγών.

Φέτος, από τους 29.000 αιτούντες εθνικό απόθεμα, μόνο 5.162 ζήτησαν κατανομή βοσκοτόπων  για νεαρά, μη παραγωγικά, ζώα.

5. Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος

Έγιναν 42.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ρύθμιση αυτή αφορά 2.000 περιπτώσεις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος και αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στο χώρο των δικαιωμάτων και στην ουσία της καταστρατήγησης της έννοιας και της ίδιας της ύπαρξης του εθνικού αποθέματος.

 Στις περιπτώσεις που αυτές οι πράξεις καταστρατήγησης ανακληθούν τα δικαιώματα γυρνούν στον κουμπαρά του ΕΑ για την επόμενη χρονιά.

Εξαιρούνται βέβαια περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι  οι μόνοι που βάλλονται από τη δίκαιη αυτή απόφαση είναι όσοι επιμένουν στην καταστρατήγηση των κανόνων του εθνικού αποθέματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

6. Ειδικές περιπτώσεις μονοετών μισθωτηρίων

Ενεργοί Κτηνοτρόφοι που ενεργοποιούν δικαιώματα σε εκτάσεις με ιδιωτικά μισθωτήρια συμβόλαια, που παρά τη βούληση τους ο εκμισθωτής, λόγω ειδικού καθεστώτος, δεν ακολουθεί τις διατάξεις του ΑΚ για 4ετείς συμβάσεις μισθώσεων (μονές, δήμοι), θα έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποδείξουν την αδυναμία ανανέωσης της ιδιωτικής μίσθωσης και να αιτηθούν δικαιωμάτων για ενεργοποίηση σε δημόσιο βοσκότοπο.

Η διαδικασία αυτή θα λάβει χώρα μετά την πληρωμή  του Δεκεμβρίου, ώστε να μην διαταραχθεί ή καθυστερήσει η ομαλή ολοκλήρωση της  πληρωμής του συνόλου των δικαιούχων.

Σημειώνουμε, δε, ότι συνολικά οι παλαιοί κτηνοτρόφοι που αιτούνται δημόσια κατανομή ενώ είχαν ενεργοποιήσει δικαιώματα με ιδιωτικό βοσκότοπο είναι μόλις 1062 στο σύνολο των 591.459 δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ