Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ Ερντογάν απέλυσε όσους δεν υπερψήφισαν τη μείωση επιτοκίων - Σε νέο...

Ο Ερντογάν απέλυσε όσους δεν υπερψήφισαν τη μείωση επιτοκίων – Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

Ο Ερντογάν αποφάσισε για ακόμα μία φορά να απολύσει μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στέλνοντας τη λίρα σε ακόμα ένα χαμηλό ρεκόρ. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, χωρίς να έχει δεύτερες σκέψεις, ούτε όταν πρόκειται για τον ίδιο τον διοικητή της. Η συνταγή του Ερντογάν για μείωση του πληθωρισμού είναι η μείωση των επιτοκίων. Που είναι ακριβώς αντίθετο με την ορθόδοξη φιλοσοφία της οικονομίας. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μηδενική αξιοπιστία ως προς την πολιτική. Αυτό φαίνεται στην απεικόνιση της μηνιαίας κίνησης της ισοτιμίας δολαρίου – λίρας:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με… μεταμεσονύκτιο διάταγμα, οδηγώντας τη λίρα στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών, στο 9,18. Το πρωί της Πέμτπης η ισοτιμία βρισκόταν στο 9,15.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αναπληρωτές κυβερνήτες Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μαζί με το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) Αμπντουλάχ Γιαβάς. Ο Ερντογάν διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ ως αναπληρωτή κυβερνήτη και τον Γιουσούφ Τούνα ως μέλος της MPC. 

Οι αλλαγές ήρθαν μετά από μια συνάντηση αργά την Τετάρτη μεταξύ του Ερντογάν και του κυβερνήτη Σαχάπ Καβτζίογλου, ανέφεραν άτομα που επικαλείται το Bloomberg. Ο Κιουτσούκ ήταν το μόνο μέλος της επιτροπής που ψήφισε κατά της μείωσης των επιτοκίων του Καβτζίογλου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Ο Γιαβάς δεν ψήφισε επειδή είχε προσβληθεί από Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου ζει.

Οι αλλαγές απαλλάσσουν την επιτροπή από τα μέλη που διαφωνούσαν με τις εκκλήσεις του Ερντογάν να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον εαυτό του “εχθρό” των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει σε βραδύτερο πληθωρισμό. Το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 19,6% τον Σεπτέμβριο, όταν ο Καβτζίογλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%.

Η συνάντηση Ερντογάν – Καβτζίογλου ήρθε μετά την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειές της σε σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από τότε που ο κυβερνήτης πραγματοποίησε την αιφνιδιαστική περικοπή του στις 23 Σεπτεμβρίου. 

Πέτρος Κράνιας

Πηγή:capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ