Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠετρέλαιο θέρμανσης – Με «καπέλο» 35%-40% ανοίγει φέτος η αγορά – Δυσβάστακτο...

Πετρέλαιο θέρμανσης – Με «καπέλο» 35%-40% ανοίγει φέτος η αγορά – Δυσβάστακτο το κόστος στα ορεινά

Στις δυσθεώρητες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έρχεται να προστεθεί τώρα και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας δυσβάσταχτο το κόστος της θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι προβλέψεις των πρατηριούχων της Αχαΐας, για τη λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι δυσοίωνες. Η αγορά πρόκειται να ανοίξει επίσημα στις 15 Οκτωβρίου και όλοι βρίσκονται υπ΄ατμόν για τις τιμές πώλησης που θα δώσουν τα διυλιστήρια την προηγούμενη ημέρα.
Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, καθώς οι τιμές στις διεθνείς αγορές καυσίμων αυξάνονται μέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας, να ξεπροβάλει πάλι στον ορίζοντα το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μια «πρόγευση» την έχουμε δει με τις τιμές του φυσικού αερίου, που ήδη έχουν σπάσει φέτος όλα τα ρεκόρ με τους πρατηριούχους της Πάτρας να υπολογίζουν ότι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες με ένα «καπέλο» 30%-35% σε σχέση με το κλείσιμο των τιμών του περασμένου χειμώνα.

Ο πρατηριούχος καυσίμων Παναγιώτης Θωμάς δήλωσε στην «Π» ότι αν αληθεύουν οι πληροφορίες που ήδη διαδίδονται στην αγορά των καυσίμων, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει με μια τιμή γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο. Ο ίδιος, όπως είπε, έκλεισε τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης τον περασμένο χειμώνα με μια τιμή ιδιαίτερα χαμηλή, στα 0,82 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα να υπολογίζει για τις 15 του μηνός μια αύξηση γύρω στο 35%. Αν δούμε την αντίστοιχη τιμή του καυσίμου πριν έναν χρόνο, όταν δηλαδή άνοιγαν οι πωλήσεις, τότε η αύξηση της τιμής του, θα είναι 40%.
Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι όσοι γεμίζουν ακόμα τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να περιμένουν μια επιβάρυνση γύρω στα 300 ευρώ στον τόνο.
Τα περισσότερα νοικοκυριά απέφυγαν τον περασμένο Απρίλιο, στο κλείσιμο της σεζόν, να αποθεματοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς κρίθηκε ακριβή η τιμή του, όπως λένε πηγές της αγοράς. Επέλεξαν να αναμένουν τη νέα τιμή του Οκτωβρίου, προσδοκώντας ότι θα είναι πιο ανταγωνιστική, λόγω του λοκντάουν που ίσχυε ακόμα τότε.
Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων της Πάτρας Σπύρος Μαυροειδής πρόσθεσε από την πλευρά του στην «Π» ότι η αγορά δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ισχύει σε 10 ημέρες, καθώς οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές. Εμφανίστηκε απογοητευμένος όμως με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καυσίμων.
Ο ίδιος έκλεισε πέρυσι τον χειμώνα με τιμή στα 35 λεπτά το λίτρο και προέβλεψε το ίδιο, ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι για άνοιγμα της αγοράς με 1,10 ευρώ.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, με την αγορά να ζητά μείωση του ΕΦΚ, είτε του ΦΠΑ, κάτι που απέρριψε η κυβέρνηση. Ετσι, το ελάχιστο επίδομα ανεβαίνει στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ πέρσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ πέρυσι. Από εκεί και πέρα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια. Η επιδότηση και φέτος θα καλύψει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο.

Σοκ στα ορεινά της Αχαΐας

Στους ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι πολύ πιο αυξημένες, η ανησυχία είναι ακόμα πιο μεγάλη. Ο πρατηριούχος καυσίμων Γιώργος Παπακανέλλος δήλωσε στην «Π» ότι η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, σίγουρα όμως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην τιμή.
Ο ίδιος έκλεισε πέρυσι τον χειμώνα την πώληση πετρελαίου θέρμανσης με τιμή στο 1,10 ευρώ το λίτρο, οπότε είναι εύκολα κατανοητό ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα υποστούν ένα οικονομικό σοκ φέτος τον χειμώνα.
Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε ο κ. Παπακανέλλος, οι προσδοκίες των καταναλωτών υπολογίζουν πολύ, στο επίδομα που θα εγκρίνει η κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ