Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Φωτοβολταϊκά στέγης με...

Πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Φωτοβολταϊκά στέγης με 100% επιδότηση, στα μέτρα για τις αυξήσεις ρεύματος

Πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επιδότηση κατά 100% της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν, με αυτή που θα καταναλώνουν και να μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων, που εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα σειρά και άλλων εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Διεύρυνση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές ενώ στα μέτρα που διερευνώνται για την χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Χρεώσεις ΥΚΩ

Εξετάζεται επίσης να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27 πέρυσι.

Αυτοπαραγωγή ενέργειας

Για αυτοπαραγωγή ενέργειας εξετάζεται να διατεθούν 100 εκατομμύρια από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιδότηση 100% της κατασκευής φωτοβολταϊκών, τα οποία θα μπορούν να συμψηφίζουν ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά με ευάλωτα νοικοκυριά.

Από το προγράμματα αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά,  που δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες και χωρίς επιβάρυνση των υπόλοιπων πολιτών. Η σχετική πρόσκληση προγραμματίζεται να γίνει άμεσα, εντός του έτους, με στόχο μέχρι τις αρχές του 2022 να έχουν κατασκευαστεί τα φωτοβολταϊκά αυτά.

Βοήθημα επανασύνδεσης

Παράλληλα ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/53061/728/2021, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ του Ιουλίου. Εξετάζεται επέκταση της ρύθμισης αυτής προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ