Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προτείνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων...

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προτείνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας: Εισήγηση για παράταση αποχής δικηγόρων από πλειστηριασμούς

Σε εισήγηση στα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για παράταση της αποχής των δικηγόρων, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, προτίθεται να προβεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπως αποφάσισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε στις 31 Αυγούστου. Μάλιστα, με απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή, εξειδίκευσε το πλαίσιο της αποχής των δικηγόρων, το οποίο προβλέπει αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης πλην της περίπτωσης, κατά την οποία η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων έχει χορηγήσει στον πληρεξούσιο δικηγόρο της έγγραφη βεβαίωση από την οποία να αποδεικνύεται ότι ο δανειολήπτης δεν ανήκει στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η εισήγηση για αποχή βασίζεται στο ό,τι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί διά νόμου το δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται στο προσκήνιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου μετά μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως και τα τέλη του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 2.700 ακινήτων. Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα. Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Εδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που θα δημιουργηθεί εντός του 2022.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να μην καταλήγουν άγονοι. Ο νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που έχει δοθεί προς διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπει:

• Αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου μετά δύο άγονους πλειστηριασμούς. Η αλλαγή αυτή θα διευκολύνει την πώληση ενός ακινήτου και θα επισπεύσει τον χρόνο διάθεσης, αφού για τη μείωση της τιμής δεν θα απαιτείται δικαστική απόφαση όπως συμβαίνει σήμερα.

• Δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές, για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η διάθεση π.χ. ακινήτων μεγάλης αξίας που απαιτούν την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων και τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από έναν αγοραστή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ