Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕκτός η επίσπορη πατάτα από την κορωνοενίσχυση

Εκτός η επίσπορη πατάτα από την κορωνοενίσχυση

Θα γίνει βάσει ΟΣΔΕ λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ…

Τι απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Ανδρ. Νικολακόπουλου

Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, η απάντηση του Δημήτρη Μελά για την επίσπορη πατάτα, καθώς επικαλείται το ΟΣΔΕ, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί στην Ηλεία θα μείνουν εκτός αποζημίωσης…

Στην πληρωμή της κορωνοενίσχυσης που έχει εγκριθεί και θα γίνει εντός του καλοκαιριού, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αναφέρεται σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και διαβιβάστηκε στη βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης, αναφέρεται στο πρόβλημα που ανέκυψε με την κορωνοενίσχυση της επίσπορης πατάτας, που εντάσσεται στην φθινοπωρινή πατάτα.

Το ζήτημα έχει τεθεί στο ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από πολλές περιοχές, από τις αρχές του έτους και μολονότι υπήρχε αρχικά θετική ανταπόκριση, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω COVID και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εν λόγω καλλιέργειες δεν έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020, επειδή η καλλιέργεια αυτή ξεκινά τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, δηλαδή μετά το πέρας της προθεσμίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Η ερώτηση του Ανδρ. Νικολακόπουλου

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου είχε ως εξής:

«Καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς επίσπορης καλλιέργειας πατάτας λόγω Covid-19» Κύριε Υπουργέ, Η χώρα μας από τις αρχές του 2020 βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας της COVID19, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση, δυστυχώς ο αγροτικός κλάδος δεν βγήκε αλώβητος και πολλά αγροτικά προϊόντα έμειναν στα ‘αζήτητα’ ή πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίας των συνεπειών που επέφερε η πανδημία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια παραγωγή και την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών και μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει κρατικές ενισχύσεις στους αγρότες οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα στις καλλιέργειές τους εξαιτίας της πανδημίας. Ο Νομός Ηλείας, που είναι η εκλογική μου περιφέρεια, είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός και η τοπική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις αγροτικές καλλιέργειες. Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες (ενδεικτικά αναφέρεται ο παγετός) σε πολλές περιοχές του Νομού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κρατική βοήθεια για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους. Παρά το γεγονός ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα για αρκετά αγροτικά προϊόντα, όπως το καρπούζι, τα κηπευτικά, η ανοιξιάτικη πατάτα που θα πληρωθεί άμεσα, δεν ισχύει το ίδιο και για την επίσπορη καλλιέργεια πατάτας που εντάσσεται στην φθινοπωρινή πατάτα και είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος καλλιέργειας.

Το θέμα έχει τεθεί στο Υπουργείο, και από εμένα προσωπικά αλλά και από άλλους συναδέλφους, από τις αρχές του έτους, και μολονότι υπήρχε θετική ανταπόκριση προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω COVID και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα. Γίνεται μνεία ότι οι εν λόγω καλλιέργειες δεν έχουν δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 επειδή η καλλιέργεια αυτή ξεκινά τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, δηλαδή μετά το πέρας της προθεσμίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Με δεδομένο όμως ότι δηλώνονται στον ΕΛΓΑ, δηλαδή δεν υπάρχει καμία αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή οποιουδήποτε άλλου τέλους, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά η εξαίρεση τους από την αποζημίωση της φθινοπωρινής πατάτας.

Κύριε Υπουργέ, Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην Ηλεία εξαιτίας αυτής της αρνητικής εξέλιξης, έχει ανακύψει μεγάλο ζήτημα με τους παραγωγούς επίσπορων καλλιεργειών πατάτας και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ομαλή επανεκκίνηση της αγροτικής δραστηριότητας στο νομό εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα.

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι καλλιέργειες επίσπορης πατάτας να ενταχθούν στην διαδικασία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων;

2) Τι χρονοδιάγραμμα θέτει το Υπουργείο για την ενίσχυση των παραγωγών αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί;»

agrotypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ