Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣιτηρά: Από τα 25 λεπτά οι εκτιμήσεις για τις πρώτες πράξεις στο...

Σιτηρά: Από τα 25 λεπτά οι εκτιμήσεις για τις πρώτες πράξεις στο σκληρό σιτάρι, στα 21 λεπτά οι τιμές για το κριθάρι

Περιμένουν το «αδέλφωμα» για να υπολογίσουν τις αποδόσεις

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Για μια τυπική έως μέτρια σε αποδόσεις χρονιά έκαναν λόγο παραγωγοί, συνεταιριστές και γεωπόνοι, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετές «ταχύτητες» στις αποδόσεις και στις ποιότητες των σιτηρών. Η γενική εικόνα, και με τη συγκομιδή να εξελίσσεται μετ’ εμποδίων λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι αναμένεται μείωση αποδόσεων από 10% έως 20% τόσο στο κριθάρι όσο και στο σιτάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εν αντιθέσει με τη Θεσσαλία όπου οι παραγωγοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στο υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον, που δίνει ώθηση στην τιμή παραγωγού, παρά τα επιμέρους ζητήματα.

Περιμένουν το «αδέλφωμα» για να κρίνουν στη Β. Ελλάδα

Υγρά είναι τα στάχυα σε αρκετά χωράφια της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον γεωπόνο της Euragro, Γιώργο Κουκογιαννίδη, γεγονός που «παγώνει» τον αλωνισμό, αλλά και εμποδίζει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με τις αποδόσεις: «Ανάλογα με τα εδάφη, τις ποικιλίες και την περίοδο σποράς, θα δούμε διακυμάνσεις στις αποδόσεις. Για παράδειγμα, στο κριθάρι υπάρχουν και αρδευόμενες καλλιέργειες που θα έχουν αποδόσεις πάνω από 600 κιλά. Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι, το αδέλφωμαθα μας δώσει οριστικά συμπεράσματα για τις αποδόσεις. Υπήρχαν χωράφια όπου ενώ τα κεντρικά στελέχη των σταχυών μπορούσαν να αλωνιστούν, τα αδέλφιαακόμη δεν ήταν έτοιμα, λόγω υγρασίας. Σε περίπου μία εβδομάδα αναμένεται να δούμε την τελική εικόνα».

Μείωση αποδόσεων έως 20% στη Θεσσαλία, καλύτερη η εικόνα στο κριθάρι

Για μειωμένες αποδόσεις τόσο στο κριθάρι όσο και στο σιτάρι έκανε λόγο ο γεωπόνος

της «Κ&Ν Ευθυμιάδης», Γιάννης Εμμανουήλ: «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα στα σιτηρά, λόγω της οψιμότητας και των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Ελάχιστοι πρόλαβαν

να μπουν στα χωράφια πριν από τις βροχές από σήμερα και μέσα στο σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει εκ νέου ο αλωνισμός. Πάντως, στην Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία αναμένεται μείωση των αποδόσεων στα σιτηρά έως 20%. Καλύτερες αποδόσεις αναμένονται στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία, όπου και υπήρξαν αρκετές όψιμες σπορές».

Στη Νίκαια, η εικόνα είναι θετική. Ο αλωνισμός των κριθαριών στον θεσσαλικό κάμπο ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παραγωγή, προς ικανοποίηση των αγροτών, είναι πολύ καλή και δεν επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις στρεμματικές αποδόσεις μιλούν για 400 με 500 κιλά. Το θετικό αυτό κλίμα καταγράφεται τόσο στο βυνοποιήσιμο κριθάρι, όσο και σε αυτό που προορίζεται για ζωοτροφές. Ωστόσο, μεγάλο είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν μεγάλοι παραγωγοί κριθαριού: Θα συνεχίσουν να πουλάνε το κριθάρι στους κτηνοτρόφους έναντι, τιμώντας την πολύχρονη συνεργασία που έχουν, ή θα υποκύψουν στις αφόρητες πιέσεις των εμπόρων και στις ανέλπιστα για φέτος υψηλές τιμές της αγοράς;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά, «ο αλωνισμός των κριθαριών στην περιοχή μας ολοκληρώθηκε, χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα σιτηρά. Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο για την παραγωγή, όσο και για το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το προϊόν στην αγορά. Στο βυνοποιήσιμο έχουμε το συμβόλαιο με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το οποίο και θα τιμήσουμε στο ακέραιο. Όσον αφορά το κριθάρι για ζωοτροφή, θα ακολουθήσουμε την πάγια τακτική να το αποθηκεύσουμε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε συνεργασία με τους αγρότες-μέλη μας, θα προχωρήσουμε σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες για αγορά».

Θετικά τα μηνύματα από το εμπόριο, φτιάχνουν κλίμα οι συνεταιρισμοί

Ο Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη», μίλησε για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα σιτηρά, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι τιμές παραγωγού αναμένονται αισθητά αυξημένες σε σχέση με πέρσι: «Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε βροχές που δυσκολεύουν τον αλωνισμό. Τις τελευταίες ημέρες, το φαινόμενο εντάθηκε και ενδέχεται να επηρεαστεί το χρώμα των σιτηρών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό θα ήταν κοκκινωπό, πλέον σε ορισμένα τμήματα των χωραφιών τα στάχυα άσπρισαν. Ωστόσο, η εκτίμησή μας είναι ότι οι πρώτες εμπορικές πράξεις θα κινηθούν στα 25 λεπτά/κιλό».

Αναφορικά με το κριθάρι, ο ίδιος εξήγησε ότι τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα άλλαξαν το τοπίο στην περιοχή: «Δυστυχώς, στα Φάρσαλα, αρκετά γόνιμα εδάφη απέκτησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν το κριθάρι και να στραφούν στην ελαιοκράμβη».

Για τις θετικές προοπτικές της αγοράς, τόσο στο κτηνοτροφικό όσο και στο συμβολαιακό κριθάρι, μίλησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος:

«Τα περισσότερα κριθάρια έχουν συγκομιστεί, οι αποδόσεις αναμένονται στα 350-400 κιλά, μιλάμε για μια μέτρια χρονιά. Εμείς, ως συνεταιρισμός, έχουμε αποθηκεύσει το κριθάρι μας και θα κινηθούμε αναλόγως. Σε ό,τι αφορά τον συνεταιρισμό μας, η τιμή παραγωγού είναι 21 λεπτά/κιλό στο κτηνοτροφικό, το οποίο αποτελεί και την πλειονότητα των ποσοτήτων που θα διατεθούν. Πάντως, θα τηρηθούν και τα συμβόλαια στο κριθάρι που θα πάει για μπύρα», σημείωσε ο συνεταιριστής.

πηγη: ypaithroa.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ