Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕντός της εβδομάδα αιτήσεις για κορωνοενίσχυση πατάτας

Εντός της εβδομάδα αιτήσεις για κορωνοενίσχυση πατάτας

10 έως 18 λεπτά οι τιμές παραγωγού

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει προθεσμία περίπου ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων από τους παραγωγούς και θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία και Αχαΐα. Ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα σούπερ μάρκετ στην εγχώρια αγορά έχουν στοκάρει με μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας. Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της παραγωγής από τις λαϊκές αγορές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. 

Οι εξαγωγές πατάτας φέτος γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Αυτή την εποχή η Ρουμανία – που είναι καλός πελάτης μας – βγάζει δική της παραγωγή. Την οποία εξάγει και προς Πολωνία (μια ακόμη χώρα που εξαγάγουμε κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας). Επίσης φέτος η Πολωνία έκανε πολλές εισαγωγές γαλλικής πατάτας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι δικές μας ποσότητες. Σε Ηλεία και Αχαΐα το 50% της παραγωγής πατάτας ακόμη δεν έχει συγκομιστεί».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει ότι «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 10 έως 18 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές υπάρχει πρόβλημα στους παραγωγούς και ζητούν να υπάρξει και φέτος στρεμματική ενίσχυση. 

Στην περιοχή είμαστε το 50% της συγκομιδής. Στις εξαγωγές υπάρχει πτώση φέτος σε ποσοστό 35%. Με την μέχρι στγμής η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να μείνουν ασυγκόμιστες πατάτες στα χωράφια. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας στην εγχώρια αγορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ