Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠΑΑ: Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για τα «Μικρά αρδευτικά»

ΠΑΑ: Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για τα «Μικρά αρδευτικά»

Πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΠΑΑ τα τελευταία 24ωρα, ώστε να επιταχυνθούν οι εκκρεμότητες στα υπό προκήρυξη προγράμματα.

Ο κύβος ερρίφθη και, όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να προκηρυχθούν τα πολυαναμενόμενα «μικρά αρδευτικά Σχέδια Βελτίωσης» (Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος»).

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου και να έχει διάρκεια δύο μηνών. Ως γνωστόν, η δημόσια δαπάνη θα ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 10 εκατομμύρια αφορούν συλλογικές επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου αναμένεται να εγκριθεί και να υλοποιηθεί η πλειονότητα, ή ακόμα και το σύνολο των επενδύσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ενίσχυσης για την Ηπειρωτική Ελλάδα κυμαίνεται από 40% έως 70% και προσαυξάνεται βάσει σειράς κριτηρίων όπως εάν, για παράδειγμα, ο δικαιούχος είναι νέος αγρότης ή βρίσκεται σε μειονεκτική περιοχή. Για τα νησιά, το αντίστοιχο ποσοστό ξεκινά από 50% και φτάνει έως και 85%, στην περίπτωση που η επένδυση αφορά συλλογικό σχήμα.

Σε νέα φάση οι πληρωμές των Σχεδίων

Σημαντικός αριθμός παραγωγών θα δουν ζεστό χρήμα να εισρέει στους λογαριασμούς τους για την υλοποίηση των επενδυτικών τους Σχεδίων Βελτίωσης. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των εκταμιεύσεων σημαίνει πρακτικά ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ για πληρωμές δημόσιας δαπάνης άνω των 120 εκατομμυρίων αναμένεται να τηρηθεί στο ακέραιο και η φετινή χρονιά να δημιουργήσει νέο ρεκόρ πληρωμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τις τελευταίες δύο εβδομάδες «παρτιδοποιήθηκαν» επενδυτικά σχέδια που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, διπλασιάζοντας την ταχύτητα της διαδικασίας σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται στην ομαλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ξεκινώντας από τις επιτροπές των ΔΑΟΚ, που «ρολάρουν» και κλείνουν συνεχώς νέους φακέλους, στέλνοντάς τους στην ΕΥΕ ΠΑΑ και, εν συνεχεία, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο ταμείο.

Όπως μας είπε στέλεχος ΔΑΟΚ, «πλέον έχουν λυθεί οι απορίες όλων των εμπλεκόμενων και η διαδικασία εξελίσσεται ιδιαίτερα ομαλά και πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με πριν».

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ