Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιμελήτήρια πυρόπληκτων νομών: Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις από το πρόγραμμα "Γέφυρα 2"

Επιμελήτήρια πυρόπληκτων νομών: Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις από το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”

«Να μην αποκλειστούν πληττόμενες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, με δάνεια εγγύησης Δημοσίου». Ζητούν με κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι Επιμελητηρίων των νομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Αναλυτικά η επιστολή: “Τα Επιμελητήρια, πιστά στο όραμά τους για ένα υγιές, καινοτόμο και βιώσιμο «επιχειρείν». Συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα. Ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Επιτομή των οποίων αποτελεί το ζήτημα των πυρόπληκτων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων. Που είχαν χορηγηθεί στις περιοχές μας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007.

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος «Γέφυρα 2», στο σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας. Κι αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του προγράμματος, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε μερικά ζητήματα, που απασχολούν τα μέλη μας και να σας παρακαλέσουμε για την επίλυσή των. Στο πλαίσιο των αδιάκοπων προσπαθειών εκ μέρους των Επιμελητηρίων μας για την εξασφάλιση ενός υγιούς, καινοτόμου και βιώσιμου «επιχειρείν».

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο χρόνιο ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά και στη μη δυνατότητα χρήσης μέτρων στήριξης όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το ταμείο εγγυοδοσίας, εξαιτίας των «πυροδανείων». Δεδομένης της βαρύτητας του εν λόγω ζητήματος, το οποίο έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό ανυπέρβλητους φραγμούς στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως αν δε βρεθεί οριστική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις των νομών μας οι οποίες επλήγησαν, θα εκκινούν πάντα από δυσμενή θέση έναντι των υπολοίπων. Αφού δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, παρόλο που λειτουργούν κανονικά, απασχολούν προσωπικό. Η δε πλειονότητα αυτών είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του γόνιμου διαλόγου, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Ενταξη και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πληγέντες συμπολίτες μας (πυρόπληκτα – σεισμόπληκτα) στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Καθότι η αδυναμία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο θέμα της ρύθμισης οφειλών των εν λόγω δανείων κι ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται ακόμη σε τράπεζες και δεν έχουν κανονική εξυπηρέτηση. Ή έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν εκτός τραπεζικού συστήματος. Αποτελεί μία πολύ σοβαρή δυσλειτουργία για τον τόπο, έχοντας οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Όπως κατά καιρούς σας έχουμε επισημάνει, τα παραπάνω δάνεια αφορούν εν λειτουργία επιχειρήσεις. Οι οποίες κάτω από το φάσμα των ασφυκτικών πιέσεων λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουν και τη σκληρή στάση των συγκεκριμένων πιστωτικών φορέων. Οι οποίοι στην ουσία απορρίπτουν κάθε πρόταση ρύθμισης. Ταυτόχρονα αποτελεί μέγιστη αδικία η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα τουλάχιστον των ρυθμισμένων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μιας και η εγγύηση αυτή μειώνεται με την πληρωμή των δόσεων. Ως εκ τούτου θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμο και οι επιχειρήσεις αυτές να μην αποκλεισθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Ώστε να τύχουν των σχετικών ευεργετημάτων και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

2. Ειδική αντιμετώπιση στο ζήτημα των δανείων συνταξιούχων συναδέλφων, οι οποίοι αν κι έχουν πλέον διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξακολουθούν να στενάζουν υπό το βάρος οφειλών που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αν κι είχαν συνάψει όσο ήταν ακόμα ενεργοί, συνεχίζουν να τους ακολουθούν παραμένοντας στο όνομά τους λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν τα αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματικά, άπαξ και ο επιχειρηματίας – δανειολήπτης συνταξιοδοτηθεί.

3. Επανεξέταση του όρου της μείωσης του τζίρου από 20% και άνω, μεταξύ των χρήσεων 2020 και 2019, προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, καθότι πολλές επιχειρήσεις είναι ανοικτές, αλλά πληττόμενες, εμφανίζοντας χαμηλές απώλειες τζίρου κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μένουν αδίκως εκτός της ρύθμισης”.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων: Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ