Εστίαση: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα μετά το Πάσχα λένε οι επιχειρηματίες

Κρίσιμο θέμα για το άνοιγμα αποτελεί το ωράριο λειτουργίας και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Ακόμα και τους ίδιους τους επιχειρηματίες της εστίασης αιφνιδίασε η απόφαση, στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση. Κι αφορά το άνοιγμα εστιατορίων και καφετεριών από τις 3 Μαiου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα. Οπως επισημαίνουν, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι έχει αλλάξει από τη μία εβδομάδα στην άλλη τη στιγμή. Που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, των διασωληνωμένων και των νεκρών βρίσκεται στα ύψη.

Παράλληλα, το άνοιγμα της εστίασης εφόσον ανακοινωθεί τελικά για αμέσως μετά το Πάσχα. Αναμένεται να γίνει ύστερα από 6μηνη περίοδο λουκέτου και πριν ανοίξει καν η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης. Για την αγορά πρώτων υλών στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του κλάδου προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ. Που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και το αν θα συνεχίσει να ισχύει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δεύτερα του Πάσχα να ξεκινά από τις 23:00). Η οποία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πελάτες.

Εστίαση: Τέσσερα βασικά «αγκάθια» για άνοιγμα από τη Δευτέρα του Πάσχα

Τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» της απόφασης να ανοίξει η εστίαση αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς:

  • Τα καταστήματα θα ανοίξουν ύστερα από τριήμερη αργία. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει προηγηθεί ο απαραίτητος χρόνος για τις παραγγελίες πρώτων υλών.
  • Δεν έχει αποσαφηνιστεί το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.
  • Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης για την προμήθεια πρώτων υλών. Καθώς η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της εστίασης όχι μόνο να μην έχουν λάβει ενίσχυση στα χέρια τους για την αγορά πρώτων υλών. Αλλά ούτε να έχει εκκινήσει η διαδικασία με την υποβολή αιτήσεων.
  • Το άνοιγμα σε μία περίοδο που κρούσματα και διασωληνωμένοι αυξάνονται, μπορεί να απειλήσει τη θερινή σεζόν. Κατά την οποία οι επιχειρηματίες αναμένουν να δουλέψουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολλά από τα χρέη που τους άφησε το 6μηνο κλείσιμο.

«Πρόκειται για μία λανθασμένη απόφαση, εσπευσμένη και παρακινδυνευμένη. Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις του ανοίγματος. Οι οποίες θα ανακοινωθούν για άλλη μία φορά μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με τον κλάδο που γνωρίζει τη λειτουργία του. Το διακύβευμα του ανοίγματος τώρα με την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση είναι μεγάλο. Καθώς μπορεί να μας στοιχίσει την καλοκαιρινή περίοδο», εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν αντιλαμβάνεται την ξαφνική βιασύνη. Προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση αναμένει από την κίνηση αυτή εκτόνωση της κατάστασης που παρατηρείται σε πάρκα και πλατείες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί: «Ο κόσμος που πάει στις πλατείες δεν είναι σίγουρα ο κόσμος που πάει στα εστιατόρια. Ας μας πουν αν έχουν σκοπό να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ», τονίζει.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης, επισημαίνει ότι από το άνοιγμα θα εξαιρεθεί περίπου το 20% με 25% των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα έξω και κατά κύριο λόγο βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων: «Θα συνεχίσουν, βέβαια, να ισχύουν τα μέτρα των δήμων για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της εστίασης» επισημαίνει.

Για τον ίδιο το ζήτημα του ωραρίου είναι το πλέον κρίσιμο, αφού ακόμα κι αν επιμηκυνθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας από τις 21:00 στις 23:00. Η εστίαση το βράδυ θα παραμείνει νεκρή, ενώ θα αποκλειστούν επιχειρήσεις που δουλεύουν κυρίως το βράδυ: «Ακόμα και πέρυσι που υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα μετά τις 22:00 δεν έμπαινε ψυχή» λέει χαρακτηριστικά.

Self test για εργαζομένους αλλά τι γίνεται με τους εργοδότες;

Να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως επισημαίνει στο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ακόμα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι και οι εναλλακτικές ημερομηνίες της 10ης και της 15ης Μαΐου για το άνοιγμα της εστίασης: «Είναι αδύνατο να καλυφθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα το άνοιγμα στις 3 Μαΐου ύστερα από τόσες ημέρες διαδοχικών αργιών. Θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο αυτό της 10ης Μαΐου».

Ένα άλλο ζήτημα που θέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι αυτό της διενέργειας των self test. Η δωρεάν χορήγηση των οποίων έχει αποφασιστεί για τους εργαζομένους, αλλά όχι και τους εργοδότες: «Δεν υπάρχει ως τώρα σχεδιασμός για δωρεάν χορήγηση τεστ στους ελεύθερους επαγγελματίεςμικρούς επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ενώ δεν υπάρχει και κάποια πλατφόρμα δήλωσης αποτελέσματος γι΄ αυτούς παρά το γεγονός ότι εργάζονται οι ίδιοι στις επιχειρήσεις τους».

Η μη ύπαρξη πλατφόρμας καθιστά αδύνατη, όπως είναι φυσικό, και τον έλεγχο τήρησης του μέτρου μεταξύ των εργοδοτών. Ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε μία επιχείρηση, στην οποία εργάζονται ο ιδιοκτήτης και ένας υπάλληλος ο ένας να έχει κάνει τεστ και ο άλλος όχι.

πηγη: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ