Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια τα κριτήρια

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια τα κριτήρια

Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους. Προκειμένου να διεκδικήσουν τα μερίδιο τους από το συνολικά 1δισ ευρώ που αναμένεται να διατεθεί.

Κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι και αυτή τη φορά η μείωση του τζίρου. Η περίοδος σύγκρισης θα είναι μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, προκειμένου να υπολογιστεί και ο πρώτο μήνας του πρώτου lockdown. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι σε αυτό τον κύκλο να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Καθώς ο έκτος κύκλος είχε αποκλείσει τους 6 από τους 10 που είχαν κάνει αίτηση.

Συγκεκριμένα δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή. Ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος. Ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα. Βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι. Για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Το μέτρο της Επιστρεπτέες διευρύνεται. Ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021. Κι οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.

Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ. Ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα. Οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου. Από 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

πηγη: dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ