Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΓέφυρα 2: Την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή το ν/σ - Ξεπαγώνουν οι...

Γέφυρα 2: Την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή το ν/σ – Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών

Μέσα στις επόμενες ημέρες «κλειδώνουν» οι λεπτομέρειες για το ΓΕΦΥΡΑ 2 και το ν/σ πάει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ξεπαγώνουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών

Την επόμενη πιθανότατα πάει στην Βουλή το νομοσχέδιο για το ΓΕΦΥΡΑ 2. Που θα έχει ως ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως υπάρχουν κάποια ακόμη ζητήματα προς επίλυση, πριν οι θεσμοί ανάψουν το πράσινο φως.

Ενα εξ αυτών είναι τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς. Οι δανειστές θέλουν να κλείσει άμεσα η παρένθεση με το «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων. Τουλάχιστον για εκείνους που δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2 που προβλέπει την επιδότηση δόσεων για δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Θα συμπέσει χρονικά και με την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμών για όλους εκείνους που έχουν «κόκκινα» δάνεια και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμισή τους. Ή αν το έχουν κάνει δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ψάχνει την χρυσή τομή το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι αυτό είναι μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Δεδομένου ότι όσοι είχαν κόκκινα δάνεια, είχαν πολλές ευκαιρίες να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Ενώ έχουν και τώρα δυνατότητα να το πράξουν, μέσα από τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ή εξωδικαστικά.

Αν δεν το κάνουν σημαίνει πως είτε είναι σε πραγματική αδυναμία μη αναστρέψιμη ή ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των κατ’  επάγγελμα… μπαταχτσήδων. Η απελευθέρωση των διαδικασιών πλειστηριασμού δεν θα αφορά επί του παρόντος τα ευάλωτα νοικοκυριά .Αλλά όλους τους υπόλοιπους και κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια ή κάποιων επαγγελματιών. Που έχουν στην κατοχή ακίνητα μεγάλης αξίας.

Αντίθετα για τα ευάλωτα νοικοκυριά η προστασία θα διατηρηθεί ένα για ένα ακόμη διάστημα. Πιθανότατα δύο μήνες, έως ότου ξεκινήσει να τρέχει το νέο πτωχευτικό δίκαιο και για τους ιδιώτες. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε ιδανικά να παραμείνει στο πάγο η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο. Όταν και εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο ότι οι συνέπειες από την πανδημία θα έχουν αρχίσει να αμβλύνονται.

Η απάντηση όμως από τις τράπεζες, αλλά και τους δανειστές ότι από την 1η Ιουνίου οι πάντες θα έχουν στα χέρια τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Που θα τους προστατεύει απέναντι στην όποια πραγματική αδυναμία έχουν και ως εκ τούτου δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν διοικητικά μέτρα προστασίας.

Προτάσσουν επίσης το επιχείρημα ότι προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο, απαιτούνται από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Τουλάχιστον 8 έως και 10 μήνες, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι για να χάσει κάποιος το σπίτι του, θα πρέπει να φτάσει Ανοιξη του 2022.

Την 1η Απριλίου ξεκινάει το ΓΕΦΥΡΑ 2

Ταυτόχρονα με την εν παραπάνω διαδικασία, θα ξεκινήσει τα «τρέχει», πιθανότατα από την 1η Απριλίου το «Γέφυρα 2». Που προβλέπει κρατική επιδότηση η οποία και θα έχει διάρκεια 8 μηνών. Πε κάλυψη που θα φτάνει το 90% της μηνιαίας δόσης για εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι 80% για δάνεια μη εξυπηρετούμενα που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και μέχρι 50% για δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

πηγή: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ