Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣε funds έχουν περάσει κόκκινα δάνεια ύψους 38,9 δισ.

Σε funds έχουν περάσει κόκκινα δάνεια ύψους 38,9 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Στα 38,9 δισ. ευρώ έναντι 32,7 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020 ανήλθε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου η αξία των κόκκινων δανείων. Που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε funds, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,3 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν φύγει από την κυριότητα των τραπεζών και τη διαχείρισή τους έχουν αναλάβει ειδικές εταιρείες. Που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν αγοράσει αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από αυτά ο μεγαλύτερος όγκος είναι δάνεια νοικοκυριών η ονομαστική αξία των οποίων είναι 18,9 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως καταναλωτικά δάνεια αξίας 11,5 δισ. ευρώ. Οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια αποτέλεσαν την πρώτη κατηγορία κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες. Ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, και οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αξία των στεγαστικών δανείων που έχει περάσει σε funds και σε εταιρείες διαχείρισης ανήλθε στο τέλος του 2020 σε 7,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο κατά 3 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία επενδυτικών κεφαλαίων. Καθώς αυτή η κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης στις τιτλοποιήσεις που υλοποιούν οι τράπεζες. Η αξία των επιχειρηματικών δανείων που έχουν μεταβιβαστεί αυξήθηκε στα τέλη του 2020 στα 13,9 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020. Από αυτά τα 8,2 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε 6,1 δισ. ανέρχεται η αξία των δανείων που οφείλονται από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις. Ενώ 97 εκατ. ευρώ είναι η αξία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μεταβιβαστεί.

Η αξία των κόκκινων δανείων που φεύγει από την κυριότητα των τραπεζών αυξήθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο του 2021. Μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει νέες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ