Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαBαθιά ύφεση το α΄τρίμηνο – Αγωνία για το πλήγμα του lockdown στις...

Bαθιά ύφεση το α΄τρίμηνο – Αγωνία για το πλήγμα του lockdown στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η μεγάλη αγωνία είναι να διαπιστωθεί από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τις τράπεζες το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

To παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο ανοίγει πληγές στην οικονομία και αντισταθμίζει πλήρως το όφελος από την πιο «ρηχή» ύφεση του 2020. Αυτό επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο θα είναι χειρότερη από την πρόβλεψη για 10,5% του ΑΕΠ,που υπάρχει στον προϋπολογισμό. Η μεγάλη αγωνία όπως φαίνεται είναι να διαπιστωθεί από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τις τράπεζες, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Των οποίων «τις δυνατότητες δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε το τραπεζικό σύστημα» και «αυτό είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Τα αποτελέσματα του lockdown επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου ενώ θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες.

Οσον αφορά τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, όπως είναι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τον Απρίλιο αλλά και τους επόμενους μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι «συνάρτηση του βαθμού ανοίγματος της οικονομίας και του πώς θα ανοίγει η οικονομία» και προσθέτουν: «Το πώς λοιπόν θα αντιδράσει οικονομία θα μας καθοδηγήσει» στις κινήσεις στήριξης. Που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα». Ωστόσο επισημαίνουν πως οι οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον καθορισμό των αποφάσεων στο υγειονομικό πεδίο.

Όσον αφορά την παράταση των προσωρινών μέτρων όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, θα αποφασισθεί σε 2 φάσεις, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στο βασικό σενάριο το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Μεσοσπρόθεσμο. Που θα πάει στη Βουλή τον Μάιο αλλά και στον προϋπολογισμό του 2022.

πηγη: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ