Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜε «ευχές» για δίκτυο και LNG σε ΠΔΕ και Ηλεία

Με «ευχές» για δίκτυο και LNG σε ΠΔΕ και Ηλεία

Το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ

Έλαβε την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έλαβε το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025. Με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ να αναρτάται στην πλατφόρμα της Διαύγεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ και προκύπτει από το κατατεθέν Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η συνολική διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου για την εξεταζόμενη πενταετία εκτιμάται σε 2.005.427 MWh φυσικού αερίου. Ενώ, ο προϋπολογισμός των προβλεπόμενων έργων επέκτασης του δικτύου ανέρχεται σε 272.574.173 ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αποσυμπιεστές, επενδύσεις IT και κτίρια.

Tο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την πενταετία 2021-2025 προβλέπει την ανάπτυξη 133,4 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία. Και 1.726,5 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης σε 6 περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο).

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, δεν αλλάζει κάτι από αυτά που ήδη ξέρουμε. Δηλαδή όπως αναφέρει η απόφαση: «Σήμερα  δεν  υφίσταται  δίκτυο  διανομής  στην  Περιφέρεια  Δυτικής  Ελλάδας.  Ο Διαχειριστής  προτείνει  την  κατασκευή 208  χιλιομέτρων  δικτύου  χαμηλής  πίεσης 4 bar στην επόμενη πενταετία. Στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των οποίων  θα  γίνει  με  LNG. Η  ΔΕΔΑ  εκτιμά  ότι  οι  συνολικές  διανεμόμενες  ποσότητες φυσικού  αερίου στην πενταετία 2021‐2025 θα ανέλθουν σε 115.980 MWh για τους οικιακούς, 47.252 MWh για τους εμπορικούς σε 111.757 MWh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες».   

Η περιπτώσεις Καλαμάτας, Σπάρτης, Άργους και Ναυπλίου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη δικτύων διανομής στο Άργος, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης. Στην απόφαση, η Αρχή αναφέρει ότι καταρχήν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ώστε οι τέσσερις πόλεις να επανενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, από το οποίο είχαν απενταχθεί ένα χρόνο πριν.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, για τις ίδιες πόλεις έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας διανομής και η Hengas. Διεκδικώντας να αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση των αντίστοιχων δικτύων διανομής αερίου.

Ως εκ τούτου η ΡΑΕ θα κληθεί τώρα, προφανώς, να αποσαφηνίσει σε ποιά εταιρεία θα δώσει άδεια διανομής, για κάθε μία από τις πόλεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ