Επίδομα 534 ευρώ: Πληρώνονται 611.000 δικαιούχοι τις αναστολές Φεβρουαρίου

Μετ’ εμποδίων οι δηλώσεις για τον Μάρτιο – Nέο κριτήριο επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο.

Σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου, πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Με βάση τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι και που δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Φεβρουάριο. Αναλυτικά σήμερα καταβάλλονται 260,52 εκατομμύρια ευρώ σε 611.618 δικαιούχους και ειδικότερα:

  • αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ σε 532.208 εργαζόμενους. Των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Φεβρουάριο (254,9 εκατομμύρια ευρώ)
  • αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 8.272 δικαιούχους  για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου, για τις οποίες υποβλήθηκαν συμπληρωματικές δηλώσεις (3,12 εκατομμύρια ευρώ)
  • επιδόματα αδείας σε 71.092 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό  «Συν-Εργασία» (2,4 εκατ. ευρώ)
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 116 δικαιούχους, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο του τουρισμού (55.686 ευρώ).

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου

Στο μεταξύ μετ’ εμποδίων ξεκίνησαν χθες οι προαναγγελτικές δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου. Για τις οποίες ισχύει νέο κριτήριο επιλεξιμότητας – «κόφτης» με βάση τον τζίρο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών που έγιναν χθες 4/3 από πληττόμενες επιχειρήσεις Επανελέγχονται αναφορικά με τον νέο «κόφτη» που έχει τεθεί για τον τζίρο. Όσες δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα δουν στο «Εργάνη» σήμερα μετά το μεσημέρι το μήνυμα

«Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης».

Προσοχή, καθώς όλες οι επιχειρήσεις που θα δουν από σήμερα στο «Εργάνη» αυτό το μήνυμα οφείλουν να γνωρίζουν πως οι δηλώσεις αναστολών που υπέβαλλαν χθες λογίζονται ως μη γενόμενες. Κι οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από σήμερα 5/3/2021 και μετά όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν καν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» δηλαδή θα λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση δεν θα υποβάλλεται.

Ειδικότερα, για όσες επιχειρήσεις–εργοδότες υπέβαλλαν χθες 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο ως πληττόμενες. θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εν λόγω επιχειρήσεις και οι λογιστές τους πρέπει να ενημερωθούν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Από σήμερα 5/3/2021 και ώρα 12:00.

Εφόσον οι επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο, θα εμφανίζεται μήνυμα

«Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης», μέσω της επιλογής «Επισκόπηση»

Αυτό ισχύει για κάθε δήλωση αναστολής που υποβλήθηκε χθες 4 Μαρτίου στο «Εργάνη».

Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα.

Υπενθυμίζεται πως στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο προστέθηκε νέος «κόφτης» με βάση τον τζίρο. Οι επιχειρήσεις που “κόβονται” είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που :

  1. ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018
  2. ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020
  3. δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά
  4. είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ, όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια. Αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ