Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΈρευνα: Ένα παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

Έρευνα: Ένα παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

Από το πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης δείχνει ότι το παγωτό είναι πιο υγιεινή επιλογή από ένα πολύσπορο κουλούρι και άλλα σνακ τύπου αλμυρών κράκερ.

Στην έρευνα, οι ειδικοί από τη σχολή – Friedman School of Nutrition Science and Policy – Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής ανέπτυξαν μια «διατροφική πυξίδα» για να βαθμολογήσουν είδη τροφής από το 1 έως το 100 βάσει της διατροφικής αξίας τους: Όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο υγιεινή ήταν η τροφή.

Κατά τη σύγκριση των τροφίμων, δόθηκε βαθμολογία 37 σε ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα, 19 σε ένα πολύσπορο μπέιγκελ με σταφίδες και 7 σε αλμυρό κράκερ.

Άλλες τροφές που προφανώς δεν συνιστούν τις υγιέστερες διατροφικές επιλογές, αλλά βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από θεωρούμενες ανώδυνες, ήταν τα τσιπς καλαμποκιού με βαθμολογία 55, τη στιγμή που ένα φρεντς τόστ ολικής άλεσης πήρε 35. Ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων, δεν αποτέλεσε έκπληξη πως σνακ και γλυκά έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με μέσον όρο 16,4 ενώ λαχανικά και φρούτα, μαζί με όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, την υψηλότερη, αναφέρει το People.

Αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 27,6 ενώ χυμοί φρούτων και λαχανικών 67.

Τα θαλασσινά είχαν είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 67 και ακολούθησαν τα πουλερικά και το βοδινό, των οποίων η βαθμολογία ήταν 42,67 και 24,9 αντίστοιχα.

«Το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις πιο υγιεινές επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια» σημειώνει ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, συμπληρώνοντας πως «καταναλωτές, διαμορφωτές πολιτικών, ακόμη και η ίδια η βιομηχανία αναζητά απλά εργαλεία για να κατευθύνει το κοινό σε πιο υγιείς επιλογές».

«Με τον δημοσίως διαθέσιμο αλγόριθμο βαθμολόγησης, η ”διατροφική πυξίδα” μπορεί να παράσχει διαφοροποιημένη προσέγγιση στην προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, κατευθύνοντας τη συμπεριφορά του καταναλωτή, τη διατροφική πολιτική, την επιστημονική έρευνα, τις πρακτικές της βιομηχανίας και τις αποφάσεις επένδυσης με γνώμονα την κοινωνία» προσθέτει η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, δρ. Ρενάτα Μίχα.

ΠΗΓΗ: People

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ