Ξεφορτίζει γρήγορα το κινητό σας; Οι 4 συνήθειες που «σκοτώνουν» τη μπαταρία και 7 χρήσιμες συμβουλές

267

Οι τέσσερις συνήθειες στο κινητό που «σκοτώνουν» τη μπαταρία μας

Νομίζετε ότι ξεφορτίζει γρήγορα το κινητό σας; Ότι όταν βγαίνετε η μπαταρία δεν κρατάει καθόλου; Μάλλον τότε κάνετε κάποιες από τις πιο απλές συνήθειες που «σκοτώνουν» τη μπαταρία.

Το άρθρο αυτό ασχολείται συνοπτικά με τέσσερις συνήθειες που σκοτώνουν την μπαταρία ενός smartphone. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το γενικώς παραδεκτό γεγονός, ότι οι μπαταρίες φθείρονται στη πάροδο του χρόνου. Είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία αυτή.

Οι 4 συνήθειες στο κινητό που «σκοτώνουν» τη μπαταρία

Η χρήση κατεστραμμένων καλωδίων

Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις, είναι η χρήση φθηνών η καταστραμμένων καλωδίων, ή καλωδίων μη συμβατών με τη συσκευή.

Η καλύτερη πρακτική, είναι να μένεις με τα αξεσουάρ φόρτισης του κατασκευαστή ή από διάφορα άλλα έμπιστα brands. Απέφυγε τα πάμφθηνα.

Η αποφόρτιση στο Ο

Οι κύκλοι φόρτισης, είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή της μπαταρίας. Οι κύκλοι φόρτισης φθείρουν σταδιακά την μπαταρία. Και αυτό που το κάνει χειρότερο, είναι όταν ο κύκλος φόρτισης ξεκινά από το 0%. Το καλύτερο είναι να προσπαθείς να διατηρείς την μπαταρία στο 20-80%.

Η συνεχή φόρτιση στο 100%

Άλλη μια πρακτική η οποία έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το να διατηρείς τη μπαταρία στο 100% είναι το ίδιο με το να την αφήνεις να αποφορτίζει στο 0%. Η φόρτιση της συσκευής όλο το βράδυ δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να την φορτίζεις περισσότερο από όσο χρειάζεσαι. Όταν η μπαταρία φθάνει στο 100%, σταματάει να φορτίζει.

Ωστόσο, μόλις πέσει στο 99%, θα αρχίσει να φορτίζει πάλι μέχρι να φθάσει το 100%. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται και δεν είναι καλός σε καμιά περίπτωση για την μπαταρία.

Ορισμένα iPhone και Android smartphones, έχουν τη λειτουργία Adaptive ή Optimized charging, η οποία μειώνει τους κύκλους φόρτισης το βράδυ. Τη διατηρούν κάπου στο 80% και στη συνέχεια ολοκληρώνουν το υπόλοιπο 20% λίγο πριν ξυπνήσεις.

Η έκθεση σε ακραία θερμοκρασία

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά δεν αγαπούν την υψηλή θερμοκρασία. Όταν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη στο φορτιστή συνεχώς, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι επιβλαβής για την μπαταρία, αν και αυτή μπορεί να παραχθεί και από άλλες πρακτικές, όπως τα παιχνίδια για παράδειγμα, ή το να αφήνεις το κινητό στο αμάξι το καλοκαίρι.

7 συμβουλές για να μην αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού

Ρυθμίστε τη φωτεινότητα σε normal επίπεδα

Είναι γεγονός ότι αυξάνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης του smartphone μας, βελτιώνουμε την εμπειρία θέασης από την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Όσο όμως αυξάνουμε τη φωτεινότητα τόσο πιο γρήγορα αδειάζει η μπαταρία του κινητού μας τηλεφώνου.

Η λύση: Ρυθμίστε την φωτεινότητα της οθόνης σας στο αυτόματο με βάση το φωτισμό του περιβάλλοντος. Οι ρυθμίσεις της θα προσαρμόζονται ανάλογα με το χώρο που βρίσκεστε, προστατεύοντας την μπαταρία της συσκευής.

Κλείστε apps που τρέχουν στο background

Την ώρα που πραγματοποιείτε μία κλήση ή σερφάρετε στο ίντερνετ, είναι πιθανό κάποιες εφαρμογές του κινητού να τρέχουν στο παρασκήνιο. Αυτές αποτελούν σίγουρα και μία από τις βασικές αιτίες που αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού.

Η λύση: Πραγματοποιείτε τακτικά έλεγχο στις εφαρμογές που τρέχουν στο background. Κλείνοντάς αυτές που δε χρησιμοποιείτε, κάνετε εξοικονόμηση μπαταρίας.

Αλήθεια, χρειάζεστε Wi-Fi all the time;

Ακόμα και οι πιο busy επιχειρηματίες, για κάποιες ώρες τις ημέρας αποσυνδέονται από το ίντερνετ έτσι ώστε να αποφορτιστούν. Εσείς λοιπόν γιατί να έχετε ανοιχτό το Wi-Fi ή τα δεδομένα του κινητού σας τηλεφώνου όσο κοιμάστε ή δεν το χρησιμοποιείτε;

Η λύση: Κάθε φορά που δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, σκεφτείτε να κλείσετε το Wi-Fi ή τα data του smartphone.

Πρέπει να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το GPS;

Όταν το GPS είναι ενεργοποιημένο, τότε καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τους δορυφόρους. Είστε σίγουροι λοιπόν ότι χρειάζεται να έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία εντοπισμού τοποθεσίας όλη τη μέρα;

Η λύση: Κλείνοντάς το, παρατείνετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σας τηλεφώνου.

Αντιμετωπίστε την υπερθέρμανση του κινητού!

Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τόσο τη μπαταρία όσο και τη συνολική λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως οι συσκευές σας διατηρούν μία κανονική θερμοκρασία, χωρίς να υπερθερμαίνονται.

Η λύση: Ενημερωθείτε από το εγχειρίδιο της συσκευής σας για το ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας της. Αν παρατηρήσετε ότι το κινητό σας ανεβάζει θερμοκρασία, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τη θήκη για να μην εγκλωβίζεται θερμότητα στη συσκευή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε μέρος δροσερό.

Mode εξοικονόμησης ενέργειας για να μην αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού

Όλες οι καινούργιες συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό iOS ή Android είναι εξοπλισμένες με λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας. Πρόκειται για λειτουργίες χαμηλής ισχύος οι οποίες μειώνουν την ενέργεια που χρησιμοποιεί η συσκευή σας όταν πέφτει η μπαταρία της.

Η λύση: Αξιοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας για να μην αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν ότι ενεργοποιώντας την, απενεργοποιείται μία σειρά από λειτουργίες του κινητού που ενδέχεται να σας είναι χρήσιμες, όπως για παράδειγμα ο συγχρονισμός email.

Μπείτε σε Airplane Mode

Τι κι αν δεν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο για κάποιο μαγικό προορισμό; Το Airplane mode παραμένει πάντα ένας δραστικός τρόπος για να κρατήσετε τη μπαταρία του κινητού σας «ζωντανή». Μάλιστα, ενεργοποιώντας το κατά την διάρκεια της φόρτισης, το κινητό σας θα φορτίσει ακόμα πιο γρήγορα.

Η λύση: Χρησιμοποιείτε το Airplane Mode σε έκτακτες περιπτώσεις που η μπαταρία σας τελειώνει και θα τη χρειαστείτε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Έτσι, θα μπορέσετε να φυλάξετε μπαταρία για κάποια επείγουσα ανάγκη.