Ταραμοσαλάτα κλασική ή μους ταραμά;

Όποια εκδοχή κι αν προτιμάς, έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας της!

Συνταγή για κλασική ταραμοσαλάτα και μους ταραμά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας


Ταραμοσαλάτα κλασική με ψωμί
Η καλύτερη ταραμοσαλάτα κατά τη γνώμη μου φτιάχνεται με βάση καλό προζυμένιο ψωμί 2-3 ημερών. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε στο ξύλινο γουδί της, εγώ τη φτιάχνω σε μια κανάτα με ραβδομπλέντερ.

Υλικά (για ένα μεγάλο μπολ)

150 γρ. ταραμά λευκό
250-300 γρ. ψίχα μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο), καθαρισμένο από κόρα και σε φέτες
2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απαλό ή ανάμεικτο ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο
Λίγο νερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στύβουμε ελαφρά με τα χέρια.
Βάζουμε τον ταραμά στην κανάτα του ραβδομπλέντερ ή άλλη πλαστική κανάτα, προσθέτουμε λίγο νερό κρύο και τον χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να «σπάσει».
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε λίγο ακόμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τμηματικά κι εναλλάξ λάδι, ψωμί και λεμόνι μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα την κατάλληλη αλμυρότητα, οξύτητα και υφή σύμφωνα με τα γούστα μας.
Σερβίρουμε σε μπολ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με ελιές.
Μους ταραμά
Διαφέρει από την κλασική ταραμοσαλάτα αφού η υφή της είναι εντελώς αέρινη και μοιάζει με μαγιονέζα. Και είναι, αφού κι εδώ έχουμε αυγά, ψαριού αυτή τη φορά, χτυπημένα με λάδι και λεμόνι.

Υλικά

140 γρ. ταραμά
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 μικρό κρεμμυδάκι ξυσμένο στον τρίφτη
Χυμό από 3-4 λεμόνια
Ξύσμα από 2 λεμόνια
2 ½ – 3 φλιτζάνια αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο


Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κανάτα τον ταραμά με λίγο από το νερό, το ξύσμα λεμονιού και το κρεμμυδάκι και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά κι εναλλάξ λάδι, χυμό λεμονιού και νερό χλιαρό χτυπώντας πάντα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να πήξει η μους του ταραμά και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και οξύτητα.
Σερβίρουμε τη μους ταραμά σε μπολ συνοδεύοντας με λαγάνα.

Πηγή: www.athensvoice.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ