Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠώς να φτιάξεις σπιτικό και αφράτο ψωμί

Πώς να φτιάξεις σπιτικό και αφράτο ψωμί

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγουhttps://ebf06ebb38be2a282b4c61f7ba3301eb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Μαλακό λευκό ψωμί σε αρτοπαρασκευαστή. Το ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή γίνεται και με αλεύρι ολικής. Με 3’ προετοιμασία και τον αρτοπαρασκευαστή να ολοκληρώνει το ζύμωμα, φούσκωμα και ψήσιμο του ψωμιού. Στο τέλος έχεις ένα φουσκωτό καρβέλι ενός κιλού, φουσκωτό, αφράτο, μαλακό ψωμί φόρμας για τοστ, σάντουιτς, πρωινό κλπ.

Υλικά Συνταγής

250 γραµ. νερό
50 γραµ. φρέσκο γάλα
30 γραµ. βούτυρο μαλακό (θερμ. δωμ.) ή ελαιόλαδο
3 γραµ. αλάτι
30 γραµ. ζάχαρη ή μέλι
500 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ ή ολικής
4 γραµ. ξερή μαγιά

Εκτέλεση
Για το μαλακό ψωμί του τοστ (ψωμί φόρμας) βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή το νερό, το γάλα, το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκουβίτσα στην επιφάνεια. Προσθέτουμε τη μαγιά και χωρίς να ανακατέψουμε τα υλικά, απλά κλείνουμε το καπάκι της συσκευής. Από δω και πέρα δεν ασχολούμαστε καθόλου με τον αρτοπαρασκευαστή.

Κλείνουμε τον αρτοπαρασκευαστή και θέτουμε σε λειτουργία το πρόγραμμα που επιλέξαμε. Πχ μαλακό ψωμί, ενός κιλού με σκούρα κόρα ψωμιού. Εξαρτάται κάθε φορά ποιο πρόγραμμα επιλέγουμε.

Αφήνουμε τον αρτοπαρασκευαστή να ζυμώσει να ξεκουράσει και να στοφάρει (φουσκώσει) σε θερμοκρασία το μαλακό ψωμί και τέλος να ψήσει το ψωμί φόρμας.

Στην ουσία ασχολούμαστε για 3΄ με το να βάλουμε όλα τα υλικά στον κάδο και μετά ο αρτοπαρασκευαστής τελειοποιεί το ψωμί του τοστ, μέχρι το ψήσιμο.

Ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή
Στον αρτοπαρασκευαστή μπορείς να φτιάξεις ό,τι ψωμί θέλεις, ακόμα και με προζύμι ξηρό ή φρέσκο (ενεργό προζύμι). Για ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή, θα χρησιμοποιήσεις την παραπάνω δοσολογία. Θα αφαιρέσεις τη μαγιά και θα προσθέσεις 1 φακελάκι ξηρό προζύμι σε σκόνη. Θα ακολουθήσεις τη διαδικασία και τους παραπάνω χρόνους.

Αν θέλεις να φτιάξεις ψωμί με προζύμι ξινό (ενεργό) στον αρτοπαρασκευαστή, θα αφαιρέσεις τη μαγιά τελείως και θα αντικαταστήσεις με 150 γραµ. ενεργό προζύμι. Θα διαλύσεις το ενεργό προζύμι με το χλιαρό νερό και θα τα προσθέσεις στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.

Η διαδικασία φουσκώματος σε ένα ψωμί με προζύμι είναι χρονοβόρα. Απαιτεί πολλές ώρες φουσκώματος μέχρι και μια ολόκληρη νύχτα. Επιλέξτε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
-Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο σκεύος που μπορείς να φτιάξεις εκτός από ψωμί, κέικ, μαρμελάδες, γιαούρτι κλπ

-Η σειρά που βάζουμε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή έχει σημασία στη διαδικασία.

-Πάντα πρώτα βάζουμε όλα τα υγρά μαζί με ζάχαρη, αλάτι, λάδι και στο τέλος το αλεύρι με την ξερή μαγιά στην κορυφή.

-Δεν ανακατεύουμε με το χέρι.

-Σιγουρευόμαστε ότι το φτερό ζυμώματος έχει τοποθετηθεί σωστά ώστε να γυρίζει και να ζυμώσει τα υλικά.

-Μπορείς να προσθέσεις στη ζύμη του ψωμιού ό,τι υλικό σου αρέσει, αρωματικό ή σπόρους, όπως σουσάμι και γλυκάνισο ή μπαχαρικά ρίγανη κλπ.

-Στα κέικ μπορείς να προσθέσεις σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα κλπ.

-Για να βγει το ψωμί στο αρτοπαρασκευαστή αφράτο και φουσκωτό να χρησιμοποιήσεις ένα αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη που κάνει τις ζύμες ελαστικές.

-Το αλεύρι ολικής δεν δίνει φουσκωτά ψωμιά και αφράτα. Αυτό να το θυμάστε. Θα βγει νόστιμο το ψωμί ολικής αλλά όχι πολύ αφράτο και πολύ φουσκωτό.

-Η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη στο ψωμί, την χρειαζόμαστε μόνο για τη γεύση. Η ζάχαρη, η αλήθεια είναι ότι δίνει χρώμα και γεύση στο ψωμί αλλά τρέφει και τους ζυμομύκητες της μαγιάς. Όμως το ίδιο κάνει και το αλεύρι. Όποτε αν δεν κάνει να καταναλώσετε ζάχαρη μπορείτε να την παραλείψετε τελείως.

-Το μαλακό βούτυρο στα ψωμιά του αρτοπαρασκευαστή δίνει και μαλακό ψωμί. Μπορείτε όμως αν για κάποιο λόγο δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε βούτυρο, να βάλετε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι επιλογής σας.

-Διαλέξτε το πρόγραμμα που επιθυμείτε και πειραματιστείτε με διαφορά άλευρα και διαφορετικές γεύσεις στα ψωμιά του αρτοπαρασκευαστή.

-Καμία φορά αν αλλάξετε αλεύρι από το προτεινόμενο της συνταγής, τότε ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρασία στη ζύμη. Τα ψωμιά ολικής ας πούμε δεσμεύουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Σε αυτή την περίπτωση να τσεκάρετε την υφή της ζύμης και αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο έξτρα νερό. Αν συμβεί αυτό, να προσθέσετε το έξτρα νερό σε πολύ μικρές δόσεις κατά την διάρκεια του ζυμώματος και ελέγχοντας το αποτέλεσμα της ζύμης μετά το ζύμωμα.

-Στον αρτοαπαρασκευαστή μπορείς να ζυμώσεις και να φουσκώσεις οποία ζύμη σου αρέσει αρκεί οι ποσότητες να μην ξεπερνούν τα όρια του αρτοπαρασκευαστή.

-Κι αν θέλεις να φτιάξεις τσουρέκι, σταφιδόψωμο, ζύμη για πίτσα, μπριός κλπ, μπορείς να ζυμώσεις στον αρτοπαρασκευαστή όποια συνταγή θέλεις, να την αφήσεις να φουσκώσει και μετά να βγάλεις τη ζύμη από τον κάδο του αρτοποιητή και να δώσεις στη ζύμη σου το σχήμα που επιθυμείς και να την ψήσεις στο φούρνο σου κανονικά.

Πηγή:argiro.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ