Δέκα εκδηλώσεις και δράσεις με ιστορικό αποτύπωμα
Σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προγραμματίζει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετέχοντας στο εθνικό προσκλητήριο για τον εορτασμό της Παλιγγενεσίας.
Οι εκδηλώσεις θα αφορούν ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κατά την επαναστατική περίοδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και οργάνωσης των εκδηλώσεων, υπήρξε εντατική προετοιμασία προκειμένου οι εκδηλώσεις και οι δράσεις να έχουν ιστορική τεκμηρίωση αλλά και τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο προς το παρόν δεν έχει ημερομηνίες, λόγω της ρευστής κατάστασης με την πανδημία (με ενδεικτικό ωστόσο χρονικό προσδιορισμό την περίοδο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο) έχει ως εξής:
- Παραδοσιακές τοπικές δράσεις στην γιορτή του Αη Γιώργη την περίοδο της Τουρκοκρατίας – Δάσος Κάπελης (Μάιος).
- Εκδήλωση για τη Μάχη των στενών Κατσαρού και ανάδειξη της ηρωικής φυσιογνωμίας του Καπετάν Γιαννιά – ΤΚ Αντρωνίου / Σπαρτουλιά (Μάιος – Ιούνιος).
- Ημερίδα ιστορικής αναφοράς της Μάχης στο Πούσι για την Άλωση του Λάλα – Έκθεση «Τα όπλα των αγωνιστών του 1821» – ΤΚ Λάλα (Ιούνιος).
- Τιμητική εκδήλωση για τη Μάχη στο Πούσι – ΤΚ Αχλαδινής – Ανάληψη (Ιούνιος).
- Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση – Αντιγόνη, ηρωική μορφή – ΤΚ Αντρωνίου (Ιούλιος).
- Ο Κουμανιώτης καπετάν Ζώρρας και η προσφορά του στον Αγώνα του 1821 – Γνωρίζουμε τα τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης του τόπου μας. ΤΚ Κούμανι (Ιούλιος – Αύγουστος).
- Η συμβολή της Δίβρης στην Ελληνική Επανάσταση: Μπαρουτόμυλοι – Οικογένειες Φιλικών. Αρχοντικό Πετραλιά – ΤΚ Λαμπείας (Αύγουστος).
- H συμβολή του Δούκα και των Όμορων Χωριών στα χρόνια της σκλαβιάς και της Ελληνικής Επανάστασης. ΤΚ Δούκα (Αύγουστος).
- Φιλελληνισμός και Παλιγγενεσία – Εγκαίνια Έκθεσης Φιλελλήνων. Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας (Σεπτέμβριος).
- Δημιουργία στοιχείων αναμνηστικού αποτυπώματοςΔημιουργία επετειακού πάζλ του 1821Δημιουργία ψηφιακού αρχείου επιλεγμένων τοπικών δημοτικών τραγουδιών (επετειακή κασετίνα)Επετειακό τετράδιο για το 1821
Η ομάδα σχεδιασμού
Όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, για την κατάρτιση του προγράμματος εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση η οργανωτική ομάδα των εκδηλώσεων. Στην οποία συμμετέχουν ο ίδιος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος και ο κ. Νίκος Σιάκκουλης, πτυχιούχος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον σχεδιασμό, σημαντική βοήθεια προσφέρουν και συμμετέχουν ο Ηλείος (καταγόμενος από Δίβρη) Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νίκος Αναστασόπουλος και ο ιστοριοδίφης – συγγραφέας κ. Ηλίας Τουτούνης.
«Στόχος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι αφενός να τιμήσει τους ήρωες της Επανάστασης που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. Αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους δημότες μας και να τους καταστήσει κοινωνούς αυτής της ιστορίας. Καθότι αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν κάποιους σπουδαίους αγωνιστές του τόπου μας και τη συμβολή τους στην Παλιγγενεσία», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος, καταλήγοντας:
«Ιδιαίτερα οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας, θα λάβουν από εμάς κάποια εμβληματικά επετειακά δώρα. Όπως το παζλ με τον ζωγραφικό πίνακα του Peter von Hess που απεικονίζει τη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα. Καθώς και το επετειακό τετράδιο, ανάλογου εικαστικού περιεχομένου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τη νέα γενιά, αφήνοντάς της ένα ιστορικό αποτύπωμα. Έτσι ώστε να μυηθεί μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο στην ιστορική μας επέτειο και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μας για το μεγάλο αυτό γεγονός».
Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ενεργά οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων (Κοινοτικά Συμβούλια). Καθώς επίσης πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής.
Οι κ.κ. Χ. Σπηλιόπουλος, Λ. Παναγόπουλος και Ν. Αναστασόπουλος μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή για τις εκδηλώσεις.