Η ελάχιστη βάση εισαγωγής απειλεί Μουσειολογία και Γεωπονία

0
932

Φόβους πως οδηγήσει σε σταδιακό «μαρασμό» αρκετά περιφερειακά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, εκφράζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ

Φόβοι ότι η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει σε σταδιακό «μαρασμό» αρκετά περιφερειακά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στα οποία αναμένεται να υπάρξουν κενές θέσεις, εκφράζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εγκατέλειψε την ιδέα της οριζόντιας βάσης εισαγωγής για τα πανεπιστήμια τμήματα, ωστόσο προχώρησε σε μία πιο light εκδοχή – αυτή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής – που θα ισχύσει μάλιστα από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και θα επηρεάσει χιλιάδες υποψηφίους που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εν μέσω πανδημίας.
Μάλιστα η απόφαση για τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) θα επαφίεται στα ίδια τα τμήματα, τα οποία θα καθορίζουν μία ΕΒΕ ως προϋπόθεση για να εισαχθούν οι φοιτητές.
Το νέο αυτό μέτρο που αφορά τους πρωτοετείς φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, δεν θα επηρεάσει όσους στοχεύουν σε υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα, καθώς έτσι κι αλλιώς σε αυτά ο ανταγωνισμός «χτυπά» κόκκινο και η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο.
Το μέτρο αφορά τμήματα μεσαίας και κυρίως πολύ χαμηλής ζήτησης, όπου η βάση εισαγωγής διαμορφωνόταν τα τελευταία χρόνια κάτω από τα 10.000 μόρια.
Το υπουργείο Παιδείας – όπως έχει αναφέρει – στοχεύει στο να μπει φρένο στην εισαγωγή φοιτητών με βαθμούς κοντά στο 3 και 4 πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει μία τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και πως θα κινηθούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στο μηχανογραφικό δελτίο καθώς οι αλλαγές που προωθούνται είναι βέβαιο ότι θα τους αναγκάσει να επαναπροσδιορίσουν τη σειρά των προτιμήσεών τους ώστε να έχουν ελπίδες για μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα αφήσει εκτός ανώτατης εκπαίδευσης πολλούς υποψηφίους οι οποίοι στοχεύουν σε μία σειρά τμημάτων στα οποία η βάση εισαγωγής κινήθηκε πέρυσι αρκετά κάτω από τα 10.000 μόρια.
«Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για Πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς» σημείωσαν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους.

Τα στοιχεία για τα τμήματα της Ηλείας
Το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα επηρεάσει άμεσα και τα δύο… εναπομείναντα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, τη Μουσειολογία του Πύργου και τη Γεωπονία της Αμαλιάδας. Το 2020 η βάση εισαγωγής στη Μουσειολογία ήταν 7.025 μόρια, με 192 εισακτέους εκ των οποίων μόλις οι 10 είχαν το τμήμα ως πρώτη επιλογή. Σε ότι αφορά τη Γεωπονία της Αμαλιάδας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς το 2020 η βάση εισαγωγής ήταν 5.075, με 168 εισακτέους εκ των οποίων μόλις οι 16 είχαν το τμήμα ως πρώτη επιλογή.

Πώς θα υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Αναφορικά με τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το κάθε τμήμα δεν θα προχωρά σε μία αυθαίρετη βάση αλλά θα λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο ανήκει το κάθε τμήμα.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].
Το Υπουργείο θα καθορίζει αρχικά το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ) και εν συνεχεία το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα επιλέγει σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί.
Για παράδειγμα:
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.