Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜάτι: Οργή και αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις

Μάτι: Οργή και αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις

Το κράτος μπλοκάρει αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και 27 συγγενείς θυμάτων και πυροπλήκτοι της περιοχής περιμένουν δικαίωση 4 χρόνια μετά

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες εβδομάδες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη θυμάτων και οι συγγενείς των 103 νεκρών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, αλλά και οι δεκάδες εγκαυματίες, περιμένουν την κρίση της Δικαιοσύνης τόσο για το ποινικό σκέλος της σοβαρής αυτής υπόθεσης, που αφορά την τιμωρία των υπευθύνων, όσο και για τις διεκδικούμενες αποζημιώσεις για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί.

Η πρώτη ομαδική αγωγή 27 πυροπλήκτων, που είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί το πρωί της περασμένης Παρασκευής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, αναβλήθηκε επί της ουσίας επειδή το ελληνικό Δημόσιο ήταν ανέτοιμο. Το αποτέλεσμα; Η συζήτηση της αγωγής αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι τότε οι φορείς τους Δημοσίου θα είναι έτοιμοι να δικάσουν και δεν θα χρειαστεί να μετατεθεί χρονικά για άλλη μία φορά η αγωγή αυτή, με την οποία το ύψος των διεκδικήσεων ανέρχεται σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλα τα θύματα που περιμένουν δικαίωση από τον μόνο αρμόδιο θεσμό, τη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα η δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας, όπως εκτιμάται από νομικούς, θα αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για τις επόμενες δικαστικές διεκδικήσεις, δεν έγινε, καθώς τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εγκαλούμενοι δήμοι, Μαραθώνα και Πεντέλης, δήλωσαν διά των νομικών τους εκπροσώπων ότι δεν είναι έτοιμοι και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν φάκελο, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συζήτηση της αγωγής στη διοικητική δικαιοσύνη.

«Προκαλεί απορία και αγανάκτηση τέσσερα χρόνια μετά να βραδύνει η Δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση. Αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας, αφού σπάνια δικάζεται ερήμην» ανέφερε ο δικηγόρος των προσφευγόντων Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος στηλιτεύοντας την τακτική που ακολουθείται από την πλευρά του Δημοσίου.

Ιδιαίτερα, δε, σε μία υπόθεση όπως αυτή της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο φορείς του Δημοσίου εγκαλούνται και ελέγχονται για έλλειψη συντονισμού, που στοίχισε τόσες ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε να είναι έτοιμο για την παράθεση των δικών του επιχειρημάτων ώστε να εκδικαστούν οι αγωγές των πυροπλήκτων και να κριθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη φονικότερη πυρκαγιά της τελευταίας 100ετίας. Η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης των κρατικών μηχανισμών, η αδιαφορία και η ανικανότητα για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος, οι κακουργηματικές και εγκληματικές ενέργειες, οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους και η επί ματαίω απόπειρα αυτών να θολώσουν τα νερά και να απεκδυθούν των ευθυνών τους, είναι μόνον ορισμένες από τις αιτίες που κρατικοί φορείς έχουν εναχθεί, ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων» δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων.

Νέες αγωγές

Η αγωγή των 27 είναι η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν με αιτήματα αποζημιώσεων για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους ή τραυματίστηκαν από τη λαίλαπα της φωτιάς.

Με την αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες σε φορείς του Δημοσίου για σειρά παραλείψεων ή εγκληματικών αμελειών, ενώ παράλληλα οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και θα είναι απέναντι από τους κατηγορουμένους όταν φτάσει η ώρα της ποινικής δίκης, διεκδικώντας σε εκείνο το δικονομικό στάδιο την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η έκδοση του βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων και την παραπομπή τους σε δίκη για τους θανάτους των 103 συνανθρώπων μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ