Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλονίκη: «Η παιδική χαρά έγινε εφιάλτης» λέει η μητέρα της 8χρονης που...

Θεσσαλονίκη: «Η παιδική χαρά έγινε εφιάλτης» λέει η μητέρα της 8χρονης που έχασε το δάχτυλό της σε τσουλήθρα

Η γυναίκα περιγράφει στο protothema.gr πώς έγινε το ατύχημα – Τι απαντάει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Δεν είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί να πηγαίνει να παίξει και να ακρωτηριαζεται το δάχτυλο του. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε για να περάσει καλά και να ζούμε έναν εφιάλτη. Εύχομαι να μη το ζήσει αυτό κανένας γονιός», αναφέρει η μητέρα της 8χρονης που τραυματίστηκε σοβαρά χθες το απόγευμα όταν έχασε το δάχτυλό της κάνοντας τσουλήθρα σε παιδική χαρά της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.

Η μόλις οκτώ χρονών Δέσποινα συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και όσα περιγράφει η μητέρα της, Εριφύλη Λαζαρίδου, για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν και περνούν από το απόγευμα της Κυριακής, συγκλονίζουν. Όπως αναφέρει η μητέρα που βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ και δεν μπορεί να πιστέψει πως από τη μία στιγμή στην άλλη τραυματίστηκε σοβαρά η κόρη της, η 8χρονη την ρωτάει συνέχεια «τι εφιάλτης είναι αυτός που ζω; Γιατί ανέβηκα στην τσουλήθρα;».

«Εχθές το απόγευμα πήγαμε στην παιδική χαρά όπως ονομάζεται αλλά τελικά ήταν ένας παιδικός εφιάλτης. Πήγαμε για να παίξει το παιδί. Κατεβήκαμε περίπου στις 17.00. Αφού το παιδί έκανε τις πρώτες κούνιες, λίγο πριν ανέβει στην τσουλήθρα ήταν δύο παιδάκια τα οποία ανέβηκαν και “πιάστηκαν” τα ρούχα τους. Η κόρη μου ήτανε στις κούνιες. Μέχρι να καταλάβω ότι φεύγει, ξαφνικά την είδα επάνω στην τσουλήθρα. Όπως κατέβαινε, την είδα μπροστά μου σε κατάσταση σοκ, να ουρλιάζει, να τσιρίζει και να μου λέει «μαμά κόπηκε το δάχτυλό μου».

Ήμουν σε κατάσταση σοκ, ούρλιαζα και εγώ και το παιδί και βρεθήκαμε κάτω στο πάτωμα. Ευτυχώς ήταν ένας γιατρός εκεί και μας έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Ο κόσμος πήρε πάγο από ένα κοντινό μαγαζί και μια κυρία έβαλε το δάχτυλο μέσα σε ένα πανί και μετά σε πάγο. Το παιδί ήτανε σε σοκ και φώναζε “μαμά τι εφιάλτη ζω, δεν μπορεί να το ζω αυτό”. Ευτυχώς κινητοποιηθηκε όλη η παιδική χαρά”, λέει η κα. Λαζαριδου.

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά με αυτοκίνητο της οικογένειας στην Γενική Κλινική και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Όπως λέει η μητέρα της 8χρονης, χρειάστηκε να υποβληθεί σε ένα πεντάωρο χειρουργείο και τα πρώτα δύο 24ωρα είναι κρίσιμα, ωστόσο οι γιατροί είναι αισιόδοξοι.

«Το παιδί κοιμόταν όλη την ημέρα. Αυτή τη στιγμή ξύπνησε και δεν είναι σε καλή κατάσταση γιατί πονάει. Κλαίει και φωνάζει και δεν θέλει να την αφήνω καθόλου μόνη της», αναφέρει η μητέρα της.

«Έξι ώρες έμεινε στο χειρουργείο», λέει ο πατέρας της οκτάχρονης

«Τι εφιάλτη ζω μαμά» ήταν τα πρώτα λόγια της 8χρονης μόλις αντιλήφθηκε ότι ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο κάνοντας τσουλήθρα το απόγευμα της Κυριακής σε παιδική χαρά της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως περιγράφει ο πατέρας του κοριτσιού, Δημήτρης Χατζηαθανασίου, έφτασε στην παιδική χαρά μόλις πληροφορήθηκε από την μητέρα του παιδιού τι έχει συμβεί και τότε αντίκρυσε το παιδί του να αιμορραγεί ακατάσχετα και να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

«Όταν έφτασα γίνονταν ένας χαμός από κόσμο, έβλεπα παντού πρόσωπα τρομαγμένα και το παιδάκι να τσιρίζει», αναφέρει, σημειώνοντας ότι προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί και ότι ήξερε πως ο χρόνος ήταν πολύτιμος. «Το παιδί έλεγε στη μητέρα του “τι εφιάλτη ζω μαμά”, κατάλαβε τι έγινε και ρωτούσε συνέχεια τι θα γίνει με το δαχτυλάκι του», συμπληρώνει ο πατέρας της 8χρονης.


Επιτυχημένη η συγκόλληση του δαχτύλου

Όπως είπε, το παιδί μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου, εισήχθη στο χειρουργείο το οποίο κράτησε από τις 11.45 μέχρι τις 5.30 το πρωί, με τους γιατρούς να προχωρούν σε συγκόλληση του δαχτύλου. Κρίσιμη ήταν η άμεση βοήθεια που έδωσε ένας γιατρός που βρέθηκε στο σημείο και επενέβη προσπαθώντας όπως μπορούσε να δέσει το τραύμα.

Ο κ. Χατζηαθανασίου επεσήμανε ότι επικοινώνησε μαζί του τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεκάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους.

Πώς έγινε το ατύχημα

Σύμφωνα με όσα είπε ο πατέρας του κοριτσιού αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζει η τσουλήθρα η οποία είναι μέρος μιας παιδικής κατασκευής, η λαμαρίνα της βάσης είναι αποκολλημένη από το πλαϊνό τοίχωμα σχηματίζοντας ένα κενό. Το κοριτσάκι όπως κατέβαινε το δάχτυλο του μπήκε στο κενό, έκλεισε η λαμαρίνα και το δάχτυλο πετάχτηκε στον αέρα, με το αίμα να ξεπηδά σαν συντριβάνι.

Τι λένε οι γιατροί

Όπως είπε ο πλαστικός χειρουργός – επιμελητής Α’ στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μανώλης Αντωνίου, περίπου στις 7 το απόγευμα, η 9χρονη μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ με μια πολύ συντονισμένη και σωστή διαδικασία, ενώ οι γιατροί είχαν ενημερωθεί και περίμεναν το παιδί.

«Η μεταφορά του δαχτύλου έγινε με τον σωστό τρόπο και παρόλο που ήταν μια δύσκολη εφημερία, με πολλά χειρουργεία, κατάφερε το παιδί να μπει στον σωστό χειρουργικό χρόνο και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το τμήμα του δαχτύλου που είχε κοπεί, καθώς μεταφέρθηκε με τον τρόπο που προβλέπεται, μέσα σε πάγο, και η επανασυγκόλληση ξεκίνησε σε λιγότερο από έξι ώρες από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα.

Η Ευτέρπη Δεμίρη, καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής και Διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Παπαγεωργίου, «η επέμβαση έγινε με όλους του κανόνες της επανασυγκόλλησης, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια νεαρή ασθενή τα αγγεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρά και πάντα ο μηχανισμός της κάκωσης επηρεάζει την έκβαση της επέμβασης.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλά και πολύ αισιόδοξα, το δαχτυλάκι έχει επαναγγεωθεί σωστά, έχει επαναφυτευτεί σωστά, είναι ζωντανό, “ματώνει” όπως λέμε στη γλώσσα μας. Εν τούτης, πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα 24ωρα, είναι αρκετά κρίσιμα, για να καταλήξουμε και να πούμε ότι η έκβαση θα είναι τελικά θετική. Το παιδάκι είναι σε καλή κατάσταση, είναι ήρεμο, είναι καλά και δέχεται την φροντίδα που πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε η κυρία Δεμίρη.


Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το ατύχημα

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για το ατυχές περιστατικό που συνέβη χτες σε παιδική χαρά στην περιοχή της νέας παραλίας. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια -από την πρώτη στιγμή είμαστε δίπλα τους και ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία της υγείας του παιδιού», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζιδης.

«Η παιδική χαρά παραμένει σφραγισμένη, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχου και οι εργασίες αποκατάστασης που θα κριθούν απαραίτητες.

Οι έλεγχοι στην εν λόγω παιδική χαρά είναι τακτικοί, αλλά σε κανέναν από αυτούς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στο παιχνίδι όπου σημειώθηκε το ατύχημα του παιδιού. Ο τελευταίος έλεγχος έγινε την περασμένη Παρασκευή, οπότε μάλιστα αφαιρέθηκε άλλο παιχνίδι που είχε κριθεί μη κατάλληλο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την καταλληλότητα των χώρων όπου παίζουν τα παιδιά, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών που εκτείνονται στα όριά του, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη. Ειδικότερα, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση 25 παιδικών χαρών και η συντήρηση των υπολοίπων 37 που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε 17 παιδικές χαρές θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά όργανα προσβάσιμα και σε παιδιά με αναπηρίες», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ