Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς να ενισχύσετε στο παιδί το κίνητρο για μάθηση

Πώς να ενισχύσετε στο παιδί το κίνητρο για μάθηση

Γράφει η Φωτοπούλου Ειρήνη-Ζωή  Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος –Καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας                                    

Διανύοντας μία καλοκαιρινή περίοδο ξεκούρασης και ανεμελιάς πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί διερωτώνται πώς να ενισχύσουν στο παιδί το κίνητρο για μάθηση. Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού σίγουρα παίζει ρόλο στο αν το ίδιο θα έχει την επιθυμία για να μάθει, αλλά η αλήθεια είναι ότι καλός μαθητής δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι.

Συγκεκριμένα, ο κάθε μαθητής που έχει μια βασική ικανότητα και λαμβάνει το σωστό κίνητρο μπορεί να γίνει καλός μαθητής. Βασικό ρόλο, λοιπόν, στην ενίσχυση της μάθησης παίζει η ενθάρρυνση του παιδιού της επιθυμίας και της ικανότητας να μαθαίνει. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες στρατηγικές, ώστε να κινητοποιήσετε το παιδί στο να ανακαλύψει την χαρά της μάθησης:

Καθιερώστε την οικογενειακή ώρα μελέτης, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας διαβάζουν το βιβλίο τους, για παράδειγμα κάθε μέρα για 20 λεπτά. Ενισχύστε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει την γνώμη του, να μιλήσει για τα συναισθήματα του και να κάνει τις επιλογές του. Ζητήστε την γνώμη του ακόμη και για οικογενειακές αποφάσεις και δείξτε του ότι αυτή είναι υπολογίσιμη. Δείξτε ενθουσιασμό για τα ενδιαφέροντα του παιδιού και ενθαρρύνετέ το να εξερευνά αντικείμενα ή γεγονότα, τα οποία του τραβούν την προσοχή, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την εγκυκλοπαίδεια. Ενθαρρύνετέ το να παίζει παιχνίδια που υποστηρίζουν διαφορετικά είδη μάθησης (οπτική, προφορική, φυσική, λογική).Δείξτε του ό,τι καινούριο έχετε μάθει με ενθουσιασμό. Συζητήστε μαζί του για τους τρόπους με τους οποίους βρήκατε νέες πληροφορίες. Ρωτήστε το τι μαθαίνει στο σχολείο, αποφεύγοντας να ρωτήσετε για τους βαθμούς που παίρνει. Ζητήστε του να σας διδάξει τι έμαθε στο σχολείο σήμερα. Βοηθήστε το να οργανώσει τα σχολικά τετράδια και τις εργασίες του, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι ελέγχει την εργασία του. Γιορτάστε ακόμη και για μικρά του κατορθώματα. Για παράδειγμα, εάν ολοκληρώσει ένα βιβλίο του, επιτρέψτε του να παίξει για μια ώρα κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ενθαρρύνετε το να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με το να κάνει ερωτήσεις και συνδέσεις. Κάντε το διάβασμα ευχάριστο. Αφήστε το παιδί να διαλέξει ποιο βιβλίο θα διαβάσει και φτιάξτε δραστηριότητες και κατασκευές που θα μετατρέψουν το διάβασμα σε διασκέδαση!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ