Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚοροναϊός: Στοιχίζει ακριβά να είσαι ανεμβολίαστος – Ασφυκτικές πιέσεις που μπορεί να...

Κοροναϊός: Στοιχίζει ακριβά να είσαι ανεμβολίαστος – Ασφυκτικές πιέσεις που μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ σε οικονομία και κοινωνία

Πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που προειδοποιούν για επέλαση του τέταρτου κύματος μέσα στο καλοκαίρι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη αλλά και στη χώρα μας. Οι προειδοποιήσεις τα τελευταία 24ωρα κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον επόμενο μήνα.

Δεδομένης της ανάγκης να χτιστεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας προκειμένου να μην πιεστούν εκ νέου τα συστήματα υγείας και να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές, γίνεται αγώνας δρόμου για αύξηση των εμβολιασμών – τουλάχιστον στις χώρες που διαθέτουν εμβόλια.

Στην Ελλάδα γίνεται η ίδια προσπάθεια με την κυβέρνηση να υιοθετεί μία αυστηρή – τουλάχιστον – ατζέντα για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί οι ανεμβολίαστοι επιβαρύνονται οικονομικά, καθώς τόσο για να ταξιδέψουν όσο και για να επισκεφθούν έναν χώρο εστίασης, θα χρειαστεί να υποβάλλονται σε rapid η PCR test το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ακόμα, σύμφωνα με όσα αφήνουν να εννοηθούν κυβερνητικά στελέχη, αναμένονται και άλλα μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τη δυνατότητα τους να εργαστούν.

Την ίδια στιγμή φουντώνει η συζήτηση κατά πόσο είναι αποτελεσματική μία τέτοια μέθοδος στο να πείσει αυτούς που διστάζουν να εμβολιαστούν λόγω φόβου ή ελλιπούς ενημέρωσης, δεδομένου ότι παρόμοιες εξαγγελίες δεν έχουν υπάρξει ακόμα και σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει περισσότερο από ότι στην Ελλάδα – που συνολικά είναι κάτω από 50%- , ενώ δεν λείπουν οι φόβοι ότι μία τέτοια τακτική μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Οικονομική ασφυξία για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση οι ανεμβολίαστοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πάνε διακοπές ή ακόμα και για να πιουν ένα καφέ. Από αύριο Δευτέρα όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή μη πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να πληρώσουν 20 ή 60 ευρώ για rapid ή pcr test αντίστοιχα, για να μεταβούν σε κάποιο νησί.

Δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις ηπειρωτικές μετακινήσεις, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και από τις 15 Ιουλίου τα τεστ γίνονται απαραίτητα και στα καταστήματα εστίασης. Αν υπολογίσει κανείς ότι τα αποτελέσματα των τεστ ισχύουν μόνο για 48 (rapid) ή 72 ώρες (pcr), αυτό σημαίνει ότι ένας ανεμβολίαστος θα χρειαστεί να δίνει για κάθε έξοδο τουλάχιστον 20 ευρώ. Και μία τετραμελής οικογένεια τουλάχιστον 80 ευρώ.

Ένας καφές των 3 ευρώ φτάνει έτσι να στοιχίζει για τον κάθε ανεμβολίαστο 23 ευρώ, προκαλώντας μεταξύ άλλων φόβους για συνέπειες στην ήδη τραυματισμένη οικονομία.

Το συγκεκριμένο μέτρο που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους επαγγελματίες της εστίασης, γεννά αρκετούς προβληματισμούς, καθώς εισάγει περιορισμούς σε κομμάτι του πληθυσμού, χωρίς την ευθύνη να την αναλαμβάνει το κράτος αλλά μία μερίδα πολιτών που καλούνται να ελέγξουν άλλους πολίτες για το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος δέχεται για τον χώρο εργασίας το αποτέλεσμα του self test που μέχρι στιγμής διατίθεται δωρεάν.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για αυτά τα μέτρα είναι ότι έτσι θα πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμα πειστεί, να εμβολιαστούν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο μέλλον.

«Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος», είπε χαρακτηριστικά στο OPEN, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίσουν εμπόδια στην εργασία τους.

Το δύσκολο πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους θα λειτουργήσει υπέρ των εμβολιασμών;

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για κάποιους λίγους ανεμβολίαστους.

Η τακτική της κυβέρνησης που υιοθετεί αρκετές φορές σκληρή γλώσσα απέναντι σε μια μερίδα του πληθυσμού που έχει δεύτερες σκέψεις για τα εμβόλια, έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο λόγω των δυσκολιών οι αμφιβολίες θα καμφθούν και ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ανέβει.

Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες στο κατά πόσο ένα τόσο αυστηρό πλαίσιο θα λειτουργήσει υπέρ των εμβολιασμών ή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Κριτική έχει ασκηθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε στο πλάνο των εμβολιασμών και την ίδια στιγμή διαχωρίζει τους πολίτες διακινδυνεύοντας να υπάρξει κύμα αμφισβήτησης των εμβολιασμών.

Στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει σχεδόν ένα 70% του πληθυσμού έχει δηλώσει υπέρ του εμβολιασμού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα είναι το ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πιθανόν το ποσοστό που αμφιβάλει να είναι κάπως μεγαλύτερο μετά τις αλλαγές στις οδηγίες εμβολιασμού κυρίως με το AstraZeneca, αλλά αυτό αφορά κυρίως όσους ανησυχούν για την υγεία τους και δεν έχουν παγιωμένες αντιλήψεις κατά των εμβολίων ή είναι αρνητές του κοροναϊού.

Η σκλήρυνση της αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων από το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολιασμών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι υποχρεωτικοί. Γιατί όποιος αμφιβάλει αν το εμβόλιο θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του δεν θα πειστεί εύκολα αν αντιμετωπίζεται με εξαναγκασμούς και απαγορεύσεις.

Στις ΗΠΑ αυτό που προκρίνεται για να πειστούν όσοι αμφιβάλουν είναι η καλύτερη ενημέρωσή τους από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα προβάλει τα πειστικά επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού.

Τα επιχειρήματα της επιστημονικής κοινότητας υπέρ των εμβολιασμών είναι συντριπτικά και μπορούν να διαλύσουν δεύτερες σκέψεις, αν «κατέβουν» στην κοινωνία. Η επιλογή των κυρώσεων από την άλλη μπορεί να πείσει κάποιους αλλά μπορεί εξίσου να «πεισμώσει» άλλους τόσους, που θα δουν πίσω από αυτήν την κίνηση την προσπάθεια επιβολής και όχι την προστασία της υγείας.

Η ανάγκη για μαζικούς εμβολιασμούς είναι αδιαμφισβήτητη και σε αυτό συγκλίνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι εδώ και η επικράτησή της είναι δεδομένη για το άμεσο μέλλον.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι εξίσου κρίσιμη. Επιστήμονες προειδοποιούν για την επικινδυνότητά της και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις.

Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», επισήμανε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».

Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Λάθος η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θα αυξηθούν και οι νεκροί και επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει». Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Επανέλαβε, τέλος, πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ένας μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο

«Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος «Δέλτα» όσον αφορά στη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι δραστικά και αποτελεσματικά» σημείωσε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού.

«Έτσι, ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες. Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το «Δέλτα» είναι εξαιρετικά λοιμογόνο.

Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο ότι η «Δέλτα» μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ