Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟλοκληρώθηκε η εγκατάσταση του "Seatrac" στις "Πλάκες" Κατακόλου

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του “Seatrac” στις “Πλάκες” Κατακόλου

Από την Π.Ε. Ηλείας με τη συνεργασία της ΤΟΒΕΑ

   Την δυνατότητα να κάνουν το μπάνιο τους με ασφάλεια, έχουν τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, καθώς χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα (Seatrac) της Π.Ε Ηλείας, στη θέση «Πλάκες» Κατακόλου. Τις εργασίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

   Νωρίς το πρωί έγινε η διαμόρφωση του χώρου και ακολούθησε η τοποθέτηση του μηχανισμού από το τεχνικό συνεργείο της εταιρείας «TOBEA», η οποία έχει την ευθύνη εγκατάστασης, απεγκατάστασης αλλά και συντήρησής του. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, με την διαμόρφωση των χώρων και του διαδρόμου πρόσβασης στο «Seatrac».

   «Είναι μεγάλη μας χαρά να διασφαλίζουμε, για μια ακόμα χρονιά, σε αρκετούς συνανθρώπους μας με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, το δικαίωμα να απολαμβάνουν το αγαθό του ήλιου και του θαλασσινού μπάνιου, χωρίς τον παραμικρό αποκλεισμό», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες εγκατάστασης του «Seatrac» και να συνομιλήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΤΟΒΕΑ Ιγνάτιο Φωτίου, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε Ηλείας, Γιώργο Παπανικολόπουλο (Γ.Γ) και Γιάννη Πετρόπουλο (ταμία) αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν προσωπικά όπως και όσους εργάστηκαν για την διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνταν μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα. Όλοι, υπογράμμισαν την χρησιμότητά του, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος πρόσβασης στη θάλασσα ο Γ. Παπανικολόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι καθώς θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε και εμείς ένα μπάνιο αυτές τις ημέρες που έχει και καύσωνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν βάλει «πλάτη» για να τοποθετηθεί γρήγορα το μηχάνημα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τη κα. Νικολάου, το δήμαρχο Πύργου αλλά και τον κο. Αργυρόπουλο από την τεχνική υπηρεσία, καθώς όπου βοηθάει ο κάθε ένας είναι για εμάς πολύ σημαντικό. Να ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία να «γκρινιάξουμε» και να γίνει έγκαιρα η τοποθέτηση των μηχανημάτων καθώς είναι τα αυτονόητα. Παράλληλα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι φέτος το ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος μας έκανε δώρο ένα κιόσκι προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι με αναπηρία να κάθονται από κάτω και να μην τους «τρώει» ο ήλιος. Είναι μεγάλο πράγμα καθώς με το που το είπαμε, ευαισθητοποιήθηκαν και αγόρασαν το κιόσκι και βλέπω ότι οι άνθρωποι από το ΚΔΑΠμεΑ είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους με αναπηρία και αυτό με ευχαριστεί».

Από την πλευρά του ο Γ. Πετρόπουλος υπογράμμισε: «Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην θάλασσα έτσι έχουν και τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στη θάλασσα. Όπως έχουμε πει, για εμάς το μπάνιο είναι ευεργετικό, καθώς ένα μπάνιο ισοδυναμεί με επτά φυσικοθεραπείες. Ευχαριστούμε όλους όσους έκαναν την προσπάθεια να μπουν νωρίς φέτος τα seatrac».

Τέλος από την πλευρά του ο Ι. Φωτίου- ένας εκ των εφευρετών του μηχανήματος πρόσβασης στη θάλασσα- επεσήμανε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) με λίγες μέρες καθυστέρηση το τοποθετήσαμε το seatrac στο Κατάκολο. Το σημείο αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία της Ηλείας και έχει μαγνητίσει τα βλέμματα τόσο από άτομα της τοπικής κοινωνίας όσο και από άτομα που είναι επισκέπτες και έχουμε την χαρά να είναι το σημείο που έχουμε εκπλήξει πάρα πολύ κόσμο που κατεβαίνει από τα κρουαζιερόπλοια και βλέπει ότι μπορεί να κάνει μπάνιο και ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα υπάρχει και είναι για όλους. Αυτό είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά. Η παραλία αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Ελλάδα έχει τουριστικές υποδομές και είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα, μη κάνοντας διακρίσεις στην διαφορετικότητα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για άτομα με διαφορετικότητα στο τρόπο που κινιούνται , άτομα τα οποία έχουν θέμα κινητικό ή μόνιμη αναπηρία ή κάποιοι υπερήλικες που έχουν μία δυσκολία να μπουν στο νερό. Όλες αυτές, οι μέχρι τώρα κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, μπορούν να χαρούν και να απολαύσουν τη θάλασσα. Αυτή είναι η διαφορά που κάναμε και φέτος και ετοιμαζόμαστε να την κάνουμε ακόμα περισσότερο».

Παρόντες στην διαδικασία τοποθέτησης του ειδικού μηχανήματος πρόσβασης στη θάλασσα ήταν επίσης η Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε Ηλείας Σίσσυ Νικολάου και τα μέλη της Επιτροπής για την παρακολούθηση εγκατάστασης και συντήρησης του «Seatrac», με τον κ. Γιαννόπουλο να τους ευχαριστεί για τις προσπάθειές τους. «Θέλω να ευχαριστήσω την Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού κα Νικολάου, καθώς επίσης όλα τα υπηρεσιακά στελέχη που εργάστηκαν προκειμένου σήμερα να έχουμε την τοποθέτηση του Seatrac. Πρέπει ωστόσο να σημειώσω πως, θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα τον Ιούνιο,  αν δεν είχαμε συναντήσει κάποιες δυσλειτουργίες, οι οποίες όμως δεν οφείλονται στην δική  μας υπηρεσία. Παρόλα αυτά, έστω και σήμερα, είμαστε εδώ και προλαβαίνουμε το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένονται ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες, δίνοντας την δυνατότητα στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και αναπηρία να απολαύσουν το μπάνιο τους», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ