Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Νάρκη» στο Μαξίμου η εγκληματικότητα - Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

«Νάρκη» στο Μαξίμου η εγκληματικότητα – Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Η ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες, όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις, εντείνει την πίεση για την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Ακόμη κι αν δεν παρακολουθεί κάποιος το αστυνομικό δελτίο φανατικά, την εβδομάδα που πέρασε έμαθε ένα στατιστικό στοιχείο για το οργανωμένο έγκλημα που δεν χτυπάει καμπανάκι μόνο για την κυβέρνηση. Χτυπάει για την ίδια την Πολιτεία – και συγκεκριμένα για τον τρόπο που επιτελεί τον ρόλο της. Πέντε εκτελέσεις σε μόλις πενήντα μέρες διαμορφώνουν μια εικόνα σαν κι αυτές που η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνηθίσει να βλέπει σε γκανγκστερικά φιλμ ή στις ειδήσεις για τον ιταλικό Νότο του παρελθόντος.

Σε πρόσφατη, μάλιστα, μέτρηση της Alco – η οποία προηγήθηκε των δύο τελευταίων δολοφονιών στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών – στην ερώτηση «θα λέγατε ότι αισθάνεστε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ασφαλείς σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας», το 67% απάντησε «καθόλου ή λίγο» – ποσοστό που φανερώνει έντονη ανησυχία για την έξαρση των εγκλημάτων τέτοιου τύπου.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν ήδη γίνει δύο συσκέψεις στις οποίες αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας ή μεγάλη εμπορική κίνηση. Σύμφωνα δε με διαρροή του ίδιου του υπουργού θα ενισχυθεί και «το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις».

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι η πίεση στην κυβέρνηση γενικά και στο αρμόδιο υπουργείο ειδικά εντείνεται. Οι πληροφορίες, όμως, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν περισσότερα – και στοχευμένα – μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα. Γιατί όλες συνηγορούν στην εκτίμηση που διατυπώνουν ορισμένοι ότι θα υπάρχει συνέχεια – αφού κατά τα λεγόμενα αστυνομικών πηγών το λοκντάουν και οι οικονομικές του συνέπειες έχουν αλλάξει τον χάρτη της νύχτας, επηρεάζοντας την «πίτα» που μπορούν να μοιράσουν οι άνθρωποί της, ενώ διαφαίνεται μια τάση γεωγραφικής εξάπλωσής τους σε τουριστικούς προορισμούς. Η επανεξέταση και αυστηροποίηση του πλαισίου των αναστολών που υπονόησε ο υπουργός Εσωτερικών είναι ένα τέτοιο μέτρο.

Υποχρέωση

Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του από τη μικρή κι από τη μεγάλη εγκληματικότητα. Στο κοινωνικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει μαζί τους αναφέρεται ξεκάθαρα η υποχρέωσή του να επιβάλλει τους νόμους σε κάθε περίπτωση προκειμένου να προασπίζει το δικαίωμά τους στη ζωή και την περιουσία.

Η κυβέρνηση έδωσε προεκλογικά – και μετεκλογικά – μεγάλη ρητορική έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η επαρκής αστυνόμευση είναι προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ωστόσο, μια γρήγορη αναδρομή στη βιβλιογραφία της Εγκληματολογίας αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι η αυξημένη παρουσία των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. ίσως δεν αρκεί. Το οργανωμένο έγκλημα έχει τρία επίπεδα. Στο πρώτο βρίσκεται αυτό που αποκαλούμε υπόκοσμος. Στο δεύτερο τα κυκλώματά του αποκτούν τόση οικονομική δύναμη που κατορθώνουν να περάσουν στη νομότυπη επιχειρηματικότητα και να αυξήσουν την επιρροή τους. Στο τρίτο, χάρη στα θεωρητικά και υλικά κέρδη του δεύτερου, δύνανται να αλώσουν στους θεσμούς.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι η Greek Mafia δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Η Πολιτεία, λοιπόν, μπορεί ακόμη να προφυλάξει τους πολίτες και τον εαυτό της. Για να το κατορθώσει, βέβαια, θα πρέπει να ρίξει στη μάχη όλες τις δυνάμεις της. Ειδικά όσες έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία να ακολουθήσουν το χρήμα. Ακούγεται κλισέ, αλλά ο διασημότερος μαφιόζος όλων των εποχών συνελήφθη εξαιτίας των φορολογικών του παραβάσεων.

Πηγή:tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ