Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαραγωγική αναβάθμιση ή αγροτική υποβάθμιση τα φωτοβολταϊκά;

Παραγωγική αναβάθμιση ή αγροτική υποβάθμιση τα φωτοβολταϊκά;

Τον εντοπισμό κατάλληλων εκτάσεων στην επικράτεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων ισχύος από 0,5 MW έως 50MW. Ανακοίνωσε πρόσφατα εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, καλεί τους αγρότες που διαθέτουν χωράφια άνω των 7 στρεμμάτων και βρίσκονται κοντά σε ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ να επικοινωνήσουν μαζί της και να εξασφαλίσουν ενοίκιο από 150 έως 200 ευρώ το στρέμμα για μία 25ετία.

Παρόμοιες ανακοινώσεις υπάρχουν στα τοπικά μέσα όλης της χώρας, Δημιουργώντας την αίσθηση ότι αναρίθμητοι ενοικιαστές ή αγοραστές κυκλοφορούν και πληρώνουν όσο-όσο για την αγροτική γη. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαφέρει. Είναι γεγονός ότι στις πιέσεις της οικιστικής και τουριστικής επέκτασης στην αγορά γης των προηγούμενων δεκαετιών προστέθηκε πρόσφατα η ζήτηση των ΑΠΕ.

Αν, λοιπόν, η τουριστική ζήτηση του παρελθόντος «στρέβλωνε» την αξία της αγροτικής γης. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην κορυφή σχεδόν της ΕΕ με βάση τις τιμές πώλησης ή ενοικίασής της. Τα δεδομένα σήμερα τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να γενικευτούν. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, ή δρομολογούνται. Μερικά παραδείγματα:

✱ Ολόκληρες περιοχές της υπαίθρου περιμένουν τον επενδυτή που θα αναζητήσει 3.000-4.000 στρέμματα ενιαίας έκτασης για φωτοβολταϊκό πάρκο. Για λογαριασμό Ελλήνων ή ξένων μεγαλοπαραγόντων.

✱ Αγρότες μεταθέτουν (στην καλύτερη περίπτωση) τις αποφάσεις τους για τον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσής τους, αναμένοντας τις εξελίξεις.

✱ Νέοι αδυνατούν να βρουν γη σε λογική τιμή και να ενταχθούν με βιώσιμους όρους στο επάγγελμα.

✱ Οι τιμές των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή των βοσκότοπων αυξάνονται με ρυθμούς που δεν σχετίζονται επ’ ουδενί με τα πραγματικά δεδομένα του πρωτογενούς τομέα.

✱ Όσοι εγκατέστησαν αγροτικό φωτοβολταϊκό είτε για να μειώσουν το κόστος παραγωγής είτε για να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα περιθωριοποιούνται. Καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο προτιμά πλέον τους μεγάλους παίκτες.

Είναι γεγονός ότι η προσδοκία κινεί συχνά την οικονομική ανάπτυξη. Είναι, όμως, επίσης γεγονός ότι η ψευδαίσθηση μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη ή να επαναφέρει περιόδους που θυμίζουν τη φούσκα του χρηματιστηρίου του παρελθόντος.

Διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και ετοιμάζονται να εισέλθουν στη λεγόμενη πράσινη οικονομία. Με δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή να υπερβαίνουν το μισό τρισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, εκφράζουν φόβους ότι μέρος αυτών των κεφαλαίων δεν θα διοχετευθεί με βασικό κριτήριο την πραγματική οικονομική μεγέθυνση κι ανάπτυξη. Αλλά ίσως έχει σε κάποιες περιπτώσεις και στοιχεία καιροσκοπισμού.

Από εμάς θα κριθεί εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην παραγωγική μας αναβάθμιση, ή στον εύκολο πλουτισμό κάποιων.

πηγη: agronews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ