Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΙδιωτικοποίηση καθαριότητας και αναπτυξιακοί οργανισμοί

Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και αναπτυξιακοί οργανισμοί

Έγγραφο προς το δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας αναφορικά με την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού

Από το Δ.Σ. του σύλλογο εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως

Στο ζήτημα των διαβουλεύσεων  για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με διαδημοτικό χαρακτήρα για την προώθηση έργων και δράσεων. Αναφέρεται με  έγγραφό του προς το δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, ο σύλλογος εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως.

Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό, ο σύλλογος  αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμων  Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως και η ομοσπονδία  μας (ΠΟΕ- ΟΤΑ) έχει ξεκαθαρίσει πως η δημιουργία «Αναπτυξιακών Οργανισμών» αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφού για ακόμη μια φορά με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με αναξιοκρατικό τρόπο. Παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) και η ιδιωτικοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των Δήμων.

Οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» αποτελούν τη νέα «φάμπρικα» του συστήματος των Αιρετών και της Κυβέρνησης. Η οποία φρόντισε να ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και των εργολαβικών συμφερόντων που στόχο έχουν να αλώσουν τις υπηρεσίες των Δήμων προς ίδιον όφελος.

Δηλώνουμε πως θα παραμείνουμε συνεπείς στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και την δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω προασπίζοντας και διαφυλάσσοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Δεν θα συναινέσουμε στην ούτε πρόσληψη εργολαβικού προσωπικού ούτε στην μετακίνηση προσωπικού από τον Δήμο στην «Ανώνυμη Εταιρεία». Οι όποιες προσπάθειες συγκρότησης των δήθεν «Αναπτυξιακών Οργανισμών» ή Εταιρειών πρέπει να ακυρώνονται στην πράξη.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αντιληφθεί εξ αρχής το «σχέδιο κυβέρνησης και Αιρετών και θα βρίσκονται πάντα απέναντι, για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, στον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν τέλει, τα συμφέροντα των Δημοτών.


Τέλος, καλούμε την δημοτική αρχή τού δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να εγκαταλείψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και δημιουργίας «Αναπτυξιακού Οργανισμού». Να διεκδικήσει δυναμικά την άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού. Αποδεικνύοντας εμπράκτως πως η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δεν είναι προσωπική πολιτική επιλογή».

Η υπηρεσία καθαριότητας

Εξάλλου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ μεταξύ άλλων  τονίζει τα εξής:

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας το σύνολο των εργαζομένων ανέρχεται σε δέκα (10). Οδηγοί πέντε (5), εργάτες καθαριότητας τέσσερις (4) και μια Εργάτρια οδοκαθαρισμού (1). Υπάρχουν πέντε (5) κενές θέσεις στον ΟΕΥ, δηλαδή, η υπηρεσία δουλεύει με το 50% του απαιτούμενου προσωπικού, τα δε μεγαλύτερα κενά καταγράφονται στους συνοδούς απορριμματοφόρων.  Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δεν κατέλαβε καμία προσπάθεια να τις στελεχώσει.

Συγκεκριμένα, στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020 η Δημοτική Αρχή δεν ζήτησε ούτε μια θέση εργάτη (1) καθαριότητας, όπως επίσης και στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021, συμπληρώνοντας δηλαδή τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στις προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Η Δημοτική Αρχή ούτε αγωνίστηκε, ούτε καν ζήτησε για «τα μάτια του κόσμου» να κάνει προσλήψεις. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής υπήρξε η πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας και το τελευταίο διάστημα όπου «φουντώνουν» οι φήμες προσπάθειας ανάθεσης σε εργολάβους με το πρόσχημα φυσικά την έλλειψη προσωπικού».

Φωτογραφία αρχείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ