Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΨηφίζονται τρεις νέες υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο

Ψηφίζονται τρεις νέες υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες με την προσθήκη της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων και της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που θα τεθεί προς διαβούλευση μετά το Πάσχα. εριλαμβάνει διάταξη που μετατρέπει τρεις προαιρετικά αργίες σε υποχρεωτικές αργίες.

Ειδικότερα καθορίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά. Οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι ακόλουθες:

– Η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου).

– Τα Θεοφάνια (6η Ιανουαρίου).

– Η 25η Μαρτίου.

– Η Δευτέρα του Πάσχα.

– Η 1η Μαΐου.

– Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου).

– Η 28η Οκτωβρίου.

– Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).

– Η 26η Δεκεμβρίου.

Έτσι η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και η 28η Οκτωβρίου σήμερα είναι προαιρετικά αργίες. Με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας θα γίνουν υποχρεωτικές αργίες.

Ειδικότερα η διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των προαιρετικά αργιών είναι. Ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών. Ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Κι η λειτουργία των επιχειρήσεων. Εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Η 1η Ιανουαρίου και τα Θεοφάνεια δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο. Ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ. Είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H 28η Οκτωβρίου ανήκει σήμερα στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ΣΣΕ, Δ.Α, ή Νόμο). Έτσι λοιπόν, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Πλοπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Σε ό, τι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου. Αν πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου. Η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή. Αν πρόκειται για επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου. Κι εκτάκτως θα λειτουργήσει τότε οφείλεται αμοιβή (1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. Αφού η αμοιβή της που αφορά εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό). Επίσης προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

§ Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο. Ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

§ Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%. Που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ποιες είναι οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας σήμερα

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:

25η Μαρτίου
η Δευτέρα του Πάσχα
η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου)(ά.

Πηγή: thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ