Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για μεταβιβάσεις ακινήτων εξπρές με δυο πιστοποιητικά

Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της γραφειοκρατίας

Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της γραφειοκρατίας που συνοδεύει πλέον τη διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτου, η ΠΟΜΙΔΑ θέλησε να περιγράψει με τη μορφή «πρωταπριλιάτικου αστείου» την παραπάνω διαδικασία.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων πρότεινε την ενοποίηση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που καλείται να συγκεντρώσει σήμερα ο πωλητής ενός ακινήτου, σε δύο βασικά έγγραφα που θα εκδίδονται από το υπ. Οικονομικών και το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Τηρώντας για μια ακόμη χρονιά το Πρωταπριλιάτικο έθιμο. Η ΠΟΜΙΔΑ θέλησε με τον τρόπο της να αναδείξει το μείζον πρόβλημα των πάμπολλων δικαιολογητικών που προσαρτώνται στα συμβόλαια. Κι έχουν μεταβάλει σε Γολγοθά τη σύνταξή τους τόσο για τους πωλητές/δωρητές ακινήτων, όσο και για τους συμβολαιογράφους. Και να προτείνει στους αρμόδιους τη μόνη εφικτή λύση των δύο αυτών και μόνον πιστοποιητικών που θα μας απαλλάξει από το λαβύρινθο μιας ανίκητης μέχρι σήμερα γραφειοκρατίας, και θα ανοίξει μια νέα εποχή για την κτηματαγορά της χώρας μας».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα καλύπτει: Φορολογική, Ασφαλιστική και Δημοτική Ενημερότητα, Δήλωση και μη οφειλή ΕΝΦΙΑ, Μη οφειλή Φόρου Κληρονομιάς/Γονικής Παροχής και Υπολογισμό και Πληρωμή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ». Το οποίο θα καλύπτει: Πολεοδομική νομιμότητα (βεβαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων), Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης), Βεβαίωση δήλωσης στο Κτηματολόγιο / Κτηματογράφηση και μη δασικού χαρακτήρα (Δασικοί Χάρτες).

Με την έκδοση των δύο αυτών πιστοποιητικών ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις των πωλητών που θα τα συνοδεύουν. Θα ολοκληρώνεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελλος Μεταβίβασης». Τον οποίο θα χειρίζεται ο συμβολαιογράφος, ο οποίος και θα καλεί τους συμβαλλόμενους για την υπογραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου.

Σε ότι αφορά το Φόρο Μεταβίβασης, θα συντάσσεται μία δήλωση ανά αγοραστή. Ανεξαρτήτως του αριθμού των πωλητών και των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Η νέα διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 31η Απριλίου. Ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα επεκταθεί και στις ανταλλαγές, διανομές, δωρεές και γονικές παροχές, επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου. Καθώς και πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου αλλά και σε όλες τις τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις. Με την πλήρη ισχύ της διαδικασίας αυτής, ο χρόνος αναμονής σύνταξης συμβολαίων, από δύο έως τρείς μήνες που ανέρχεται σήμερα, αναμένεται να περιοριστεί σε 6-8 εργάσιμες ημέρες. Γεγονός κυριολεκτικά κοσμογονικό για την εξωστρέφεια της Κτηματαγοράς και για όσα αυτό συνεπάγεται».

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ