Λιανεμπόριο: Οι αντιφάσεις που βάζουν στο στόχαστρο κυβέρνηση και ειδικούς

Ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε “κόκκινες” περιοχές, ενώ επιτρέπουν τις διαδημοτικές παντού, κατά της εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Η οργή πλέον είναι έκδηλη, όχι μόνο στον εμπορικό κόσμο, αλλά και σε μερίδα της κοινωνίας. Ενώ διαφωνίες ακούστηκαν και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αργά το βράδυ της Παρασκευής. Να μην επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Η οργή, κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη καθώς στο θέμα αυτό η κυβέρνηση πέφτει σε μια σειρά από αντιφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες, ήταν επιφυλακτικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και για την Αττική. Ωστόσο, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, η πλειοψηφία των ειδικών είπε τελικά το “ναι. Θέτοντας ταυτόχρονα “αστερίσκους” και σοβαρές προϋποθέσεις στην τήρηση των υγειονομικών διαδικασιών. Μάλιστα, όσον αφορά στην πιθανότητα αναστολής της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετέφερε στους επιστήμονες, ότι αυτό είναι για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή», αναφέρει το iatropedia.

Επιπλέον, οι επιστήμονες στη συνεδρίαση – θρίλερ της Παρασκευής ήταν κάθετοι και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Για τις οποίες γνωμοδότησαν να μην επιτραπούν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Η κυβέρνηση, όμως, και σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε διαφορετικά.

Ανοίγουν mall σε κόκκινες περιοχές!

Δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου το ΦΕΚ για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Σύμφωνα μ’ αυτό γίνεται γνωστό ότι δεν θα λειτουργήσουν τα καταστήματα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Ωστόσο φέρνει ένα νέο δεδομένο, καθώς, την ώρα που καταδικάζονται οι καταστηματάρχες των τριών πόλεων. Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των malls και των outlet στις «κόκκινες» περιοχές.

Μία απόφαση που δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο»

Αλλά ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα, γνωστοποιείται ότι τα σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές που ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Τέλος, στο εν λόγω ΦΕΚ υπάρχει ενδιαφέρον και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Όπου αναφέρεται ότι απαγορεύονται οι θαλάσσιες συνδέσεις με τον κωδικό 6. Γεγονός που συνειδητοποίησαν χθες, Σάββατο αρκετοί Αθηναίοι που έσπευσαν στο Πέραμα για να μετακινηθούν από την Αθήνα προς τη Σαλαμίνα.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά. Εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Πηγή: thebest.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ