Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔικαστήρια: Με ελάχιστες αλλαγές η νέα ΚΥΑ

Δικαστήρια: Με ελάχιστες αλλαγές η νέα ΚΥΑ

37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής καταγράφηκε στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα (έστω μερικό) των δικαστηρίων των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου (π.χ Αττική). Καθώς η ΚΥΑ που εκδόθηκε παρουσιάζει ελάχιστες και όχι ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την προ-ισχύουσα.   

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, παρόλο που είχε αποφασιστεί περαιτέρω άνοιγμα από την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο της ΚΥΑ από το βράδυ της Πέμπτης. Υπήρξε ραγδαία “αναδίπλωση” η οποία  αποδίδεται είτε σε αντίσταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων (οι οποίοι όμως φέρονται να είχαν δώσει το πράσινο φως την Τετάρτη), είτε σε πιέσεις από άλλους παράγοντες. Με αποτέλεσμα ελάχιστες διαδικασίες να επανεκκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους δικηγόρους. Η ολομέλεια των οποίων  συνεδριάζει εκτακτως για να καθορίσει τη στάση της. Οι δικηγόροι διαφωνούν κάθετα. Καθώς αφενός είχαν άλλες διαβεβαιώσεις στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και φέρονται να είχαν συμφωνηθεί οι αλλαγές. Κι αφετέρου θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες δικαστηριακές δραστηριότητες. Νομικές πήγες εκτιμούν ότι έπαιξαν ρόλο και οι αντιδράσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων. Που ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των δικαστηρίων. Σε σχέση με τους δικηγόρους που το επιθυμούν διακαώς.

Έτσι:

-Δεν ανοίγει (περαιτέρω) τίποτα στον Άρειο Πάγο, ούτε στα Εφετεία παρά μόνο τα Εργατικά και αναγκαστική εκτέλεση τραπεζών.

-Το ίδιο ισχύει (στην αναγκαστική εκτέλεση και αναγκαστική εκτέλεση διατροφών κ.λπ.) και στο Πρωτοδικείο με μάρτυρες.

Η μεγάλη οπισθοχώρηση όμως φαίνεται να γίνεται στα Ποινικά, αφού από τη σταδιακή “απελευθέρωση” (κακουργήματα που παραγράφονται το 2024 και πλημμελήματα το 2023 και όλες οι δευτεροβάθμιες δίκες καταδίκων ανεξάρτητα από τον χρόνο παραγραφής) καταλήξαμε με διάφορα στάδια μετατόπισης προς τα πίσω, πιθανότατα στα πλημμελήματα που παραγράφονται 31/08/2021 και κακουργήματα που παραγράφονται 31/12/2021! Δηλαδή – αν τελικώς τυπωθεί έτσι το ΦΕΚ- θα δικάζονται λιγότερα (!!!) κακουργήματα από ό,τι με την προηγούμενη ΚΥΑ.

-Όσο για τις δίκες κρατουμένων θα γίνονται μόνο όσων λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. 

Πηγή: capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ