Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣπάει το άβατο προσλήψεων μόνιμων μηχανικών σε Δήμους και δημόσιο

Σπάει το άβατο προσλήψεων μόνιμων μηχανικών σε Δήμους και δημόσιο

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια, που ουσιαστικά έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις μονίμων διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών σε δημόσιο και αυτοδιοίκηση, στην κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη μηχανικών οδηγεί σε ναυάγιο τα νέα προγράμματα έργων αναδιπλώνονται  και βάζουν στο τραπέζι νέες αποφάσεις.

Αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές προθεσμίες για την άμεση έναρξη υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,  η κυβέρνηση προβάλλει ως ισχυρό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μηχανικών και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού με δεδομένη την τεχνική υποστελέχωση πολλών δήμων της χώρας.

Υπό την πίεση της ΕΤΕπ η οποία σύνηψε χρηματοδοτική σύμβαση 500 εκ. ευρώ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ταχεία απορρόφηση των πόρων και με δεδομένο τις καραμπόλες που δημιουργούνται από τη θέσπιση πλαφόν, η κυβέρνηση, θέτει στο τραπέζι προσλήψεις μηχανικών για να τρέξει απρόσκοπτα το πρόγραμμα.

Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού

Για το θέμα, ο αν. υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, στην  τελευταία συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι, ερωτηθείς για την τεχνική επάρκεια των μικρότερων δήμων, ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους μικρότερους Δήμους. Το ένα από αυτά είναι φυσικά η τεχνική βοήθεια στα διάφορα προγράμματα. Είναι κάτι που προβλέψαμε και εμείς με πρόσφατη παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο και για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ιδίως μηχανικών. Όσον αφορά στο τελευταίο, έχουμε δύο ζητήματα, αφενός στο πώς θα βοηθηθούν οι Δήμοι μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και αφετέρου μέσα από ένα πλαίσιο προσλήψεων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως μηχανικούς».

Συνάντηση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με ΥΠΕΣ

Κατά πληροφορίες  η συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα το προεδρείο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, θα πραγματοποιηθεί σ’ αυτό το πλαίσιο. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, η στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών είναι κρίσιμη και αναγκαία σε μία περίοδο που θα τρέξουν πληθώρα έργων μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», του ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Όπως αναφέρει, το γεγονός, ότι δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση στο  57% των θέσεων των μηχανικών για απόσπαση ή μετάταξη μέσω του Συστήματος Κινητικότητας αναδεικνύει τη μεγάλη αναγκαιότητα για προσλήψεις μηχανικών. «Η κινητικότητα ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης που πως δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράσ­τια κενά που υπάρχουν ειδικά σε μηχανικούς, απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωση». Και  προσθέτει: «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση τεχνικού προσωπικού έχει τραγικές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών την επόμενη πε­ρίοδο είναι οι προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας».

πηγη: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ