Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦρένο λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικών σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Φρένο λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικών σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Πρόκειται για περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα για την Αχαϊα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, όπου αναβάλλεται το άνοιγμα λιανεμπορίου και οι διαδημοτικές ενώ το self test στους εργασιακούς χώρους είναι υποχρεωτικό.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και των διασωληνομένων στις περιοχές φαίνεται τελικά να οδήγησε τους ειδικούς να αναβάλλουν , τουλάχιστον προς το παρόν, το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε αναστολή του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων καθώς και υποχρεωτικό τεστ στους εργασιακούς χώρους στις ΠΕ Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, για τις οποίες ο Νίκος Χαρδαλιάς, νωρίτερα κατά την ενημέρωση είχε εκφράσει ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε αυτήν την απόφαση – ανατροπή- προχώρησε πριν από λίγο η επιτροπή μετά την έκτακτη σύσκεψη στην οποία ήταν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως νωρίτερα το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.080 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.383 και την Θεσσαλονίκη 350 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Η Αχαΐα από την πλευρά της κατέγραψε 141 νέες μολύνσεις, ενώ οι 94 στην Κοζάνη που έδειχναν πως η κατάσταση εκτραχύνεται.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, 02.04.2021, τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ενδεικτικά.

Οριακή η κατάσταση στην Κοζάνη

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα – δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα.

Κοντά στα 7.000 τα ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. ‘Αρα, στην περιφερειακή ενότητα υπάρχουν 6971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο – αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.

Στο κόκκινο και η Αχαϊα

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.

Οριακά οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία στις περιοχές

Πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ covid που αγγίζει το 90%, στη Θεσσαλονίκη ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Ακόμη, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.

Επιπλέον, στην Κοζάνη τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. «Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, έδειξε ότι για τις υπόλοιπες περιοχές δεν πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των καταστημάτων δεδομένο. «Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα», είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων και του εμπορίου θα τηρήσει τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια».

πηγη: dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ