Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚινδύνους εγκυμονεί ο εσωτερικός βράχος

Κινδύνους εγκυμονεί ο εσωτερικός βράχος

Τι έδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν στην Ιερά Μονή Ασκητή Γουμέρου, από τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠ.ΠΟ.

30.000 ευρώ για την ανάθεση εκπόνησης γεωλογικής μελέτης από το δήμο Πύργου

Σημαντικές δυσχέρειες παρατηρούνται όσον αφορά την αποκατάσταση  της Ιεράς Μονής Ασκητή στο Γούμερο του δήμου Πύργου, καθώς  οι αυτοψίες που έγιναν από τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠ.ΠΟ. έδειξαν  σημαντικά  προβλήματα, κυρίως   στο πάνω τμήμα του ιστορικού μνημείου.

Η  «ΠΡΩΤΗ»   στο παρελθόν έχει  παρουσιάσει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το  μνημείο, στο οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία σταμάτησε  για λόγους ασφαλείας τις εργασίες αποχωμάτωσης, που εκτελούνταν  εδώ και αρκετά χρόνια εντός της Ι.Μ. του Ασκητή.

Μάλιστα στον εξωτερικό χώρο της Μονής είχε αναρτηθεί απαγορευτική πινακίδα λόγω του κινδύνου για κατολισθήσεις, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το σημείο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν  ενέργειες τόσο από το δήμο Πύργου όσο και από τη Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου  να αποκατασταθεί το μνημείο που  μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε «πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες από  την Ηλεία  και άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ.  Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, στην περιοχή του Γουμέρου ήλθαν έπειτα από αίτημα της υπηρεσίας μηχανικοί από το υπουργείο οι οποίοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης βράχων εντός του σπηλαίου.

«Να στερεωθεί ο βράχος»

«Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται για λόγους ασφαλείας. Είναι πολύ σύνθετες μελέτες αυτές που  εμείς δεν μπορεί να τις κάνουμε. Ή θα πρέπει να βοηθήσει ο δήμος, ή να γίνουν από το υπουργείο, κάτι που  μέσα στον κορωνοϊό και με πάρα πολλά προβλήματα είναι δύσκολο να γίνει. Κάποια στιγμή φυσικά και πρέπει να συντηρηθεί το μνημείο,  αλλά  πρώτα θα πρέπει να στερεωθεί ο βράχος» τόνισε η κ. Κόλλια.

Από την πλευρά του εξάλλου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου κ. Γιαν. Αργυρόπουλος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει  εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2021 ποσό 30.000 ευρώ για την ανάθεση εκπόνησης γεωλογικής μελέτης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι  παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο μνημείο, το οποίο το θεωρείται  πάρα πολύ σημαντικό.

«Η ανάδειξή του είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης του ορεινού τμήματος του δήμου μας, καθώς προχωράει η διαδικασία για τη λειτουργία του ξενώνα μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά είναι και το έργο που έχει ενταχτεί στο Ταμείο Μολυβιάτη των 400.000 ευρώ για τη  δημιουργία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πάρκου Γουμέρου» υπογράμμισε ο κ. Αργυρόπουλος. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ