Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορονοϊός: Άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία – Πώς θα...

Κορονοϊός: Άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία – Πώς θα περιοριστεί ο κίνδυνος

Αγωνία επικρατεί ανάμεσα σε επιστήμονες, κυβέρνηση και κοινωνία για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Με “φόντο” την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού και τη μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία. “Αχτίδα” αισιοδοξίας, η μείωση της πίεσης στις εφημερίες στην Αττική, η έλευση των self tests. Που δίνουν νέα προοπτική στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και η αύξηση των εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο.

Μία ακόμη περίοδο με μεγάλες αντιφάσεις και διλήμματα διέρχεται η πατρίδα μας, μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού. Την κρίσιμη αυτή εβδομάδα, οι επιστήμονες της Επιτροπής των ειδικών, θα κληθούν σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις από την Τετάρτη και μετά, να αποφασίσουν. Εάν θα δώσουν “πράσινο φως” για το ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, όπως επισημαίνει η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Καθώς οι “σκληροί” αριθμοί της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα:

“Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις. Αυτές τις μέρες θα συναντηθούμε όλοι μαζί στην Επιτροπή και θα βγάλουμε ανακοινώσεις. Δεν ξέρω αν θα είμαστε έτοιμοι την Τετάρτη. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή είναι οι κρίσιμες μέρες. Την επιδημιολογική εικόνα την βλέπετε. Είναι ψηλά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Μόνο οι εισαγωγές έχουν πέσει στα νοσοκομεία. Αυτό είναι ένα σημάδι, αλλά δεν μπορεί να κανείς να βασιστεί μόνο σ’ αυτό. Είναι κρίσιμη η στιγμή, κρίσιμη!”, σημειώνει.

Αν και εχθές Δευτέρα 29/3, σημειώθηκε περιορισμένος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα λόγω της αργίας (1.724 θετικά σε σχεδόν 15.500 τεστ). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς διατηρήθηκαν σε υψηλούς αριθμούς και συγκεκριμένα στους 738, ενώ σημειώθηκαν και 65 θάνατοι ασθενών σε ένα 24ωρο.

Λουκίδης: “Η κοινωνία αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ασύντακτα”

Υπέρ τακτοποιημένου και σταδιακού ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων, τάσσεται ο Στέλιος Λουκίδης. Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Λουκίδης ζει καθημερινά την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία, δηλώνει ότι είναι πιο επικίνδυνη η ασύντακτη συμπεριφορά των ανθρώπων και τάσσεται υπέρ του σταδιακού «ανοίγματος». Η ανάγκη των πολιτών για επαφή και κοινωνικοποίηση έχει οδηγήσει στον ανεξέλεγκτο συγχρωτισμό τους σε σπίτια και πλατείες, χωρίς τήρηση των μέτρων, λέει.

Μιλώντας στο iatropedia.gr εξηγεί: “Έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η κοινωνία ασύνταχτα κυκλοφορεί. Από τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ χειρότερο αυτό που γίνεται τώρα. Εάν το κράτος μπορέσει να κάνει ένα τακτοποιημένο και σταδιακό άνοιγμα για να ξέρουμε τι φταίει, δεν διαφωνώ να γίνει. Δηλαδή το να ανοίξει το λιανεμπόριο, προστατεύοντας τους εργαζόμενους με τεστ, βάζοντας και τα self test. Που θα κάνουν οι καταναλωτές και τηρώντας κι ένα κομμάτι με click in shop με ραντεβού και με συγκεκριμένο χρόνο των sms. Θα μπορούσαμε να δούμε και τι επίδραση έχει στα περιστατικά το λιανεμπόριο”, σημειώνει.

Με τον ίδιο τρόπο, τονίζει ο Καθηγητής, θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα σχολεία: με rapid test στους εκπαιδευτικούς και self test στους μαθητές. Οι καθηγητές μάλιστα, θα μπορούν επιπλέον να εμβολιάζονται και μέσω του μηχανισμού αναπλήρωσης χαμένων δόσεων εμβολίων. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

“Να ανοίξει και η εστίαση”

Το ελεγχόμενο άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων θα μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για επιδημιολογική παρατήρηση, σημειώνει ο κ. Λουκίδης και προσθέτει ότι θα ήταν επωφελές με τη βελτίωση του καιρού, να ανοίξει και η εστίαση:

“Είναι μια περίοδος που αρχίζει για τη χώρα μας ένας καλός καιρός, που σημαίνει ότι μπορεί το “έξω” να είναι πολύ πιο λογικό απ’ ότι θα ήταν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Που η εστίαση θα ήταν μέσα σε κλειστό χώρο και χωρίς μάσκες. Και να ξέρετε ότι από δω και πέρα η νεολαία θα είναι έξω. Και καλύτερα να είναι έξω σε ένα τραπέζι τέσσερα άτομα και να έχουν κάνει κι ένα self test μια φορά την εβδομάδα. Παρά να είναι αυτή η ανεξέλεγκτη εικόνα που υπάρχει σήμερα”.

Σταθερός παρονομαστής σε κάθε άνοιγμα είναι η υπεύθυνη στάση των πολιτών. Που περιορίζει σημαντικά το κάθε ρίσκο, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας:

“Το άνοιγμα -παρ’ ότι καταλαβαίνουμε όλους τους ανθρώπους και έχουν δίκιο- θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του καθενός μας. Δεν μπορεί κάποιος να έχει συμπτώματα και να πηγαίνει να επισκέπτεται κάποιον άλλον. Αυτό δεν έχει καμία ευθύνη. Έχουμε πολλά περιστατικά τέτοια φέτος με ενδοοικογενειακή διασπορά, από συμπτώματα που κάποιοι δεν τα έλαβαν υπόψη τους”, υπογραμμίζει.

«Χαλαρώνουν» οι εφημερίες, επιμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Στις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις τους οι επιστήμονες της Επιτροπής των ειδικών θα λάβουν σοβαρά υπόψη. Τις τάσεις της επιδημίας στην Αττική και κυρίως σε ό,τι αφορά τις νέες λοιμώξεις και νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Εάν σ’ αυτούς τους κρίσιμους δείκτες διαπιστωθεί σταθεροποίηση, τότε θα συναινέσουν ευκολότερα στην χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -που είναι ανησυχητική και θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό- δεν είναι καταλυτικός παράγοντας, τονίζει ο κ. Λουκίδης.

“Η πίεση στις Εντατικές μας φοβίζει, γιατί δεν θα αποκλιμακωθεί γρήγορα. Αν επιπεδωθεί η καμπύλη των εισαγωγών αυτήν την εβδομάδα, όμως, και να έχουμε μια αύξηση στις ΜΕΘ, δεν θα φτάσει στο σημείο που φοβόμαστε. Αν όμως, δεν επιπεδωθεί η καμπύλη αυτήν την εβδομάδα… χαθήκαμε!”, σημειώνει με έμφαση.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ασθενείς σε απλές κλινες Covid Λεκανοπεδίου είναι πλέον 2040, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία κινούνται σε σταθερά επίπεδα κι έχουν μειωθεί σημαντικά οι “πολεμικές” εικόνες στις εφημερίες. Με εξαίρεση ένα πραγματικά κρίσιμο τρίωρο στην εφημερία του Ευαγγελισμού τη Δευτέρα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου συσσωρεύθηκαν ταυτόχρονα στα ΤΕΠ περισσότεροι από 20 ασθενείς, οι υπόλοιπες εφημερίες το τελευταίο 24ωρο κύλησαν σχετικά ομαλά.

Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπως και το “Αττικόν” ξεκίνησαν τη χθεσινή εφημερία τους με πολλά διαθέσιμα κρεβάτια Covid στις απλές κλινικές, αλλά με καμία διαθέσιμη ΜΕΘ. Οι εφημερίες μέχρι το βράδυ ήταν ήπιες.

“Πρώτη φορά τη Δευτέρα εμείς στο «Αττικόν», ξεκινήσαμε εφημερία με 55 κενά κρεβάτια στις κλινικές Covid”, λέει ο Καθηγητής κ. Λουκίδης και προσθέτει:

“Τον τελευταίο μήνα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ξεκινούσαμε πάντα με 7 ή 8 κενά κρεβάτια. Αν η εφημερία “κλείσει” στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη που είχαμε 58 εισαγωγές, σημαίνει ότι οι εισαγωγές μειώνονται. Και σε ένα νοσοκομείο μεγάλο, όπως είναι το “Αττικόν” με 5 τμήματα Covid, νομίζω ότι θα είναι ένα καλό δείγμα αυτό”, τονίζει.

«Οι ΜΕΘ πιέζονται αλλά αντέχουν»

“Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική πιέζονται, αλλά ακόμη αντέχουν”, αναφέρει στο iatropedia.gr υγειονομικός υπεύθυνος στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας στα νοσοκομεία και συμπληρώνει ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν οι επιπλέον 25 κλίνες ΜΕΘ στις χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων: “Φυσικά σε καταστάσεις κρίσεις δημιουργούνται έκτακτα ζητήματα, αλλά το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμα”, σημειώνει.

Με τα τελευταία στοιχεία οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι σήμερα 418, εκ των οποίων σε κλίνες ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται οι 395.

Ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, τονίζει ότι το σύστημα Υγείας δεν κατέρρευσε γιατί υπήρχαν πολλές νοσηλείες νέων ανθρώπων, και έγιναν πολλά πρόωρα εξιτήρια, περιθώριο που δεν υπάρχει με τις Μονάδες Εντατικής:

“Εμείς είχαμε πολύ αυξημένο αριθμό εξιτηρίων σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που δεν κατέρρευσε το σύστημα Υγείας. Αν δεν κάναμε τα εξιτήρια που κάναμε, γιατί είχαμε πιο νέους ανθρώπους, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει προ πολλού. Διακινούσαμε δηλαδή πιο εύκολα αρρώστους. Οι ΜΕΘ όμως, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, διότι ο άρρωστος στη ΜΕΘ είναι πολυπαραγοντικός ασθενείς μπορεί να του συμβούν διάφορα πράγματα”, καταλήγει ο κ. Λουκίδης.

πηγή: iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ