Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Καμία σχέση οι δήμοι στην εκκίνηση διαδικασίας Πειραματικών σχολείων»

«Καμία σχέση οι δήμοι στην εκκίνηση διαδικασίας Πειραματικών σχολείων»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης δήμου Πύργου:

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την ίδρυση πειραματικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο του Πύργου. Ενημερώνω ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης. Ότι ο Δήμος Πύργου ως Ν.Π.Δ.Δ δεν έχει καμία θεσμική και νομική υποχρέωση και δικαίωμα να κινήσει την διαδικασία ίδρυσης τέτοιου είδους σχολικών μονάδων.

Νομοθετικά την εκκίνηση οποιασδήποτε διαδικασίας την έχει αποκλειστικά, είτε ο οποιοσδήποτε Διευθυντής σχολικής μονάδας, είτε η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Όπως προκύπτει σαφώς από τις κείμενες διατάξεις του νόμου και την από  26-2-2021 με Αρ. Πρωτ.: 22631/Δ6 Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία αναρτήθηκε στο Διαδύκτιο και έλαβε ΑΔΑ 60ΑΛ46ΜΤΛΗ-Δ07

Στην εν λόγω Απόφαση περιγράφεται ο χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών. Καθώς και νόμιμη διαδικασία υποβολής αίτησης ενδιαφέροντος του Διευθυντή σχολικής μονάδας ή του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

Στην συγκεκριμένη Απόφαση πουθενά δεν αναφέρει ότι ο οποιοσδήποτε Δήμος της Χώρας έχει την αρμοδιότητα να προτείνει σχολική μονάδα και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης για την ίδρυση πειραματικού σχολείου.

Είναι λοιπόν καθαρά μια εσωτερική διαδικασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η οποία αποφασίζει αυτόνομα περί ίδρυσης ή μη πειραματικών σχολείων σε κάθε Νομό της Χώρας.

Ο Δήμος Πύργου με παλαιότερη απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου ( 52/2017 ) είχε εισηγηθεί την δημιουργία Πειραματικού Σχολείου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 Η μόνη υποχρέωση του Δήμου ως υπεύθυνου για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι όταν και όποιο σχολείο επιλεγεί μέσα από την ανωτέρω διαδικασία. Να χορηγήσει βεβαίωση για την κτιριακή καταλληλόλητα αυτού του σχολείου.

Οποιαδήποτε απόφαση περί ίδρυσης ή μη πειραματικών σχολείων αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα. Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή ακούγεται περί ενεργής συμμετοχής του Δήμου Πύργου στην ίδρυση αυτών των σχολείων και στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα στεγάζουν τέτοιου είδους σχολεία. Ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων! Οι οποίοι, είτε δεν γνωρίζουν τη διαδικασία και το νόμο. Είτε επιθυμούν να δημιουργήσουν θέμα σε ένα ζήτημα που ούτε καν έχει προκύψει ακόμα και σαν φιλολογική συζήτηση. Διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και απόψεις που δεν έχουν βγει τόσο από τα χείλη του Δημάρχου. Όσο και από τα χείλη τα δικά μου.

Συνεπώς αυτοί που διαδίδουν τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις να είναι πιο προσεκτικοί. Να διασταυρώνουν τέτοιες πληροφορίες πριν τοποθετηθούν διότι προσβάλλουν το κύρος του Δήμου και των εκπροσώπων του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ