Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορονοϊός: Προβληματίζει η διασπορά - Τι λένε οι ειδικοί για λιανεμπόριο, τουρισμό

Κορονοϊός: Προβληματίζει η διασπορά – Τι λένε οι ειδικοί για λιανεμπόριο, τουρισμό

Οι ειδικοί επιστήμονες Χαράλαμπος Γώγος, Στυλιανός Λουκίδης και Ευάγγελος Μανωλόπουλος μεταφέρουν την εικόνα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα προστασίας με φόντο το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων και του τουρισμού. μίλησαν στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη μεταδοτικότητα ειδικά του βρετανικού στελέχους σε συνδυασμό με τη διάρκεια της πανδημίας και την κόπωση που υπάρχει. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά. Και υπάρχει απίστευτη διασπορά, ειδικά σε οικογένειες και χώρους εργασίας. Ίσως είμαστε στην χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν πλάτες, αφού πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τα ίδια μέτρα πρόληψης που είχαμε πριν».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς σε δύο εβδομάδες ο κ. Γώγος σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στο Μάρτη να πέσουν τα κρούσματα και το άνοιγμα της αγοράς «θα το δούμε, δεν είμαστε σίγουροι». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τον Απρίλη θα πρέπει να αρχίσουν οι  διαδικασίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Αλλά χρειάζονται στοχευμένα τεστ σε καταστήματα και σχολεία. «Τον Μάη μπορούμε να έχουμε ανοσία αγέλης με τους εμβολιασμούς. Αλλά τώρα χρειάζεται σύνεση, αυτοπεριορισμός για ρίξουμε τα κρούσματα τον Μάρτη. Ώστε μετά να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες» υπογράμμισε.

Τα φαινόμενα συνωστισμών, όπως οι εικόνες από την Ξάνθη, ευθύνονται για την αύξηση της μεταδοτικότητας και όχι τόσο το εμπόριο, τόνισε ο κ. Γώγος. «Το εμπόριο ελέγχεται και δεν ευθύνεται για αύξηση. Άλλοι συνωστισμοί όπως σε πλατείες οδηγούν σε αύξηση. Θέλαμε να προτείνουμε άνοιγμα αλλά συνεχίζουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για να ανοίξουν με μέτρα, τα οποία τηρήθηκαν και στο παρελθόν. Ετοιμαζόμασταν να προτείνουμε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Αλλά όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα και γεμίζουν οι εντατικές είναι πιθανό με ένα άνοιγμα το ποτήρι να ξεκινήσει. Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, αλλά πρέπει να περάσουν και να εγκριθούν από ειδικές επιτροπές».

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού το χαρακτήρισε «μείζον θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή. Θέλουμε να έχουμε μια ασφαλή είσοδο τουριστών. Νομίζω ο τουρισμός θα πάει καλά αν τηρήσουμε τα μέτρα και δεν ξεφύγουμε το Πάσχα».

Σχολιάζοντας της δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις είπε: «Mε τόσες συναντήσεις και τόσα θέματα ένα χρόνο τώρα στην επιτροπή, είναι δυνατόν κάποιες αποφάσεις να μη βγήκαν λάθος; Μπορεί να υπάρχουν λάθη αλλά στις γενικές γραμμές η επιτροπή τα πήγε καλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση αφού «κάθε ασθενής που βγαίνει με εξιτήριο αντικαθίσταται αμέσως. Υπάρχει μεγάλη κίνηση ατόμων που χρειάζονται ασυλία. Την πίεση στο ΕΣΥ ειδικά στην Αττική δεν την είχαμε ξαναζήσει. Οι ειδικευόμενοι δίνουν μεγάλο αγώνα, κάνουν πάνω από το όριο τους εφημερίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη με αυξημένο αριθμό περιστατικών. Υπερισχύουν οι μεταλλάξεις και η μεταδοτικότητα 40-50% πάνω. «Ελπίζουμε μετρά τις 25/3 η πολύ μεγάλη πίεση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται», ανέφερε. «Είμαστε αισιόδοξοι τον Μάη θα αυξηθούν εμβολιασμοί. Κι έτσι να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια», σημείωσε.

O καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολιασμών και σημείωσε ότι εξελίσσονται καλά, αλλά η διαδικασία εξαρτάται από διαθεσιμότητα εμβολίων. «Τον Μάρτιο δεν θα έχουμε πολλά εμβόλια. Μειώθηκε όμως εισαγωγή σε νοσοκομεία από ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν. Μάιο και Ιούνιο θα αλλάξουν τα δεδομένα αφού θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι και θα έχουν ανοσία».

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ