Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Γυναικών»

«Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Γυναικών»

Με το πέρασμα του χρόνου, η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Πέρασαν περισσότερα από πενήντα χρόνια, όπου οι δομές της εποχής εκείνης επέβαλαν στις νεαρές γυναίκες να θέτουν μοναδικό σκοπό της ζωής τους το γάμο. Χωρίς να υπάρχει η σκέψη για μόρφωση και επαγγελματική σταδιοδρομία, ώστε να βιώνουν καθημερινά την ψυχική και σωματική βία.

Στην Ελλάδα και το ενδιάμεσο διάστημα, έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια. Έπρεπε λοιπόν η γυναίκα να αγωνιστεί για να κερδίσει αυτά που στερείτο κάποτε, καθώς τις γυναίκες τις θεωρούσαν μειονότητα.

Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Οι γυναίκες αποτελούν το μισό της δύναμης των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας που απαιτούνται, για την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας. Μπορούν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν την κοινωνία που ζούμε. Η δράση , η προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση μίας ισχυρής κοινωνίας. Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει.

Η σημερινή γυναίκα, ως ζωτικό μέλος του κοινωνικού οργανισμού, μέσα στον οποίο ζει, είναι ουσιαστικά πραγματικά ελεύθερη. Κι όχι υποταγμένη σε αναγκαίους κοινωνιοκρατικούς σκοπούς  και έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει ενεργά στην πορεία της κοινωνίας. Οι σκληροί αγώνες των γυναικών για την αποκατάστασή τους ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, ενσαρκώθηκαν στα νεότερα χρόνια στο γυναικείο φεμινιστικό κίνημα. Το οποίο μέχρι σήμερα αγωνίζεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλου. Σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς. Πόσο δύσκολη η θέση της γυναίκας σε μία κοινωνία. Η οποία μαστίζεται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και μάλιστα τη στιγμή που η γυναίκα καθίσταται  εκ των πραγμάτων πιο ευάλωτη στις ανακατατάξεις και τις ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Όμως τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με αγώνα και πρέπει συνεπώς να είναι καθημερινή η μάχη για την ουσιαστική ισότητα στην πράξη. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε τη δυνατότητα στη σύγχρονη Ελληνίδα να εκφράσει τη δημιουργικότητά της και να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της. Με την ευαισθησία που τη διακρίνει για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνική Αλληλεγγύης, πρ. πρόεδρος ΚΑΠΗ Δήμου Πύργου,  πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Πύργου «Οι Πυργιώτισσες»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ