Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο λιανεμπόριο ξανά στην «πρίζα»

Το λιανεμπόριο ξανά στην «πρίζα»

Το λιανεμπόριο μπαίνει ξανά στην «πρίζα» από σήμερα μετά την σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Εξαιρουμένων των «κόκκινων» περιοχών του επιδημιολογικού χάρτη, όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, σε όλη την υπόλοιπη χώρα τα καταστήματα θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδέχονται κανονικά πελάτες. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Ηλεία, με την ελπίδα να υπάρξει μία σχετική επανεκκίνηση της οικονομίας. Το άνοιγμα μάλιστα, συμπίπτει και με τις χειμερινές εκπτώσεις. 

Η επαναλειτουργία αφορά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Αναλυτικά βάσει των ΚΑΔ που παρουσιάστηκαν θα επιτραπεί η λειτουργία των εξής εμπορικών καταστημάτων:

47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
45.54 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
45.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.62.63 Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.
47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
47.78 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.
47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.
47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.
77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.
96.09.19.08 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.
Οι βασικοί όροι λειτουργίας

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τμ. Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης. Δύο κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους στο πλαίσιο μίας «συμφωνίας ευθύνης», όπως τη χαρακτήρισε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, προκειμένου να μην χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο. Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από Δευτέρα στις όχι επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές («πράσινες») θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού:
-Κομμωτήρια και κουρεία
-Κέντρα αισθητικής
-Διαιτολογικά κέντρα (με εξαίρεση την άσκηση) και γενικά οι υπηρεσίες διαιτολογίας

-Κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγεινής και φροντίδας σώματος
Τα ραντεβού θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.
Παράλληλα η χρήση μάσκας για υπαλλήλους και πελάτες είναι υποχρεωτική ενώ σε όλα τα παραπάνω καταστήματα (πλην κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογικών κέντρων) πρέπει να μπουν διαχωριστικά plexiglass μεταξύ των πελατών.

Το ωράριο λειτουργίας τους μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ.

Αναλυτικά βάσει των ΚΑΔ που παρουσιάστηκαν θα επιτραπεί η λειτουργία:
96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
96.04.10.01 Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
96.04.10.02 Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
96.04.10.06 Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

Από Δευτέρα όμως επανέρχονται σε λειτουργία και τα ΚΤΕΟ (με ΚΑΔ 71.20.14 Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών) αποκλειστικά με ραντεβού. Μάσκα, γάντια μίας χρήσεως και αντισηπτικό είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους.

Και εμπορικό βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

Παράλληλα, ανοίγουν και τα εμπορικά βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών. Με την ανακοίνωση η ομοσπονδία αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους. Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας. Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές».

Η εστίαση

Η εστίαση παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου με τους επαγγελματίες του κλάδο να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, ενώ και οι πολίτες θα υποδέχονταν με ζέση μια επιστροφή στις αγαπημένες συνήθειες του φαγητού και του ποτού έξω.

Το λιανεμπόριο, λοιπόν, θα λειτουργήσει και ως «πυξίδα» για μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία της εστίασης. Η συμμόρφωση του κόσμου στα αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί για τη λειτουργία της αγοράς θα κρίνουν καταρχάς αν θα εξακολουθήσει αυτή να παραμένει ανοιχτή κανονική ή μόνο με τη μέθοδο του click away. Εξάλλου, και η αναβολή της αύξησης του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση στα 500 ευρώ γίνεται για να αξιολογηθεί ακριβώς κατά πόσον οι πολίτες θα τηρήσουν τα μέτρα. Στη συνέχεια, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, μπορεί να υπάρξει και κάποια συζήτηση για την εστίαση. Το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη έχει αρχίσει να κάνει κουβέντες για την εστίαση και τα ενδεχόμενα μέτρα που θα ισχύουν. Από τη μεριά τους, οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων – παρά τη βαρυχειμωνιά!

Τι γίνεται με ψάρεμα, κυνήγι, πρακτορεία ΟΠΑΠ και γυμναστήρια

Στις δραστηριότητες του ψαρέματος και του κυνηγιού αλλά και στη λειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας διευκρινίσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», δήλωσε.

Από την άλλη, το άνοιγμα των γυμναστηρίων αργεί ακόμα, καθώς η γυμναστική σε κλειστό χώρο, σημαίνει γρήγορες και δυνατές αναπνοές, αλλά και πολλά σταγονίδια.

«Η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των καταστημάτων μας»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Από τη προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων μας μετά και το δεύτερο lockdown. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας κι εγώ προσωπικά θα σας παρακαλούσαμε να δώσετε μεγάλη προσοχή στα υγειονομικά μέτρα της πολιτείας για την δική σας προστασία, των υπαλλήλων σας αλλά και των καταναλωτών, ώστε να μη μας ξανακλείσουν ρίχνοντας τις ευθύνες σε εμάς. Η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των καταστημάτων μας.

Ακόμη ένα  lockdown, θα αποτελέσει τη ταφόπλακα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία του κράτους.

Επομένως, ΤΗΡΩΝΤΑΣ όλα τα υγειονομικά μέτρα προφανώς δεν θα έχουμε πάλι πρόβλημα.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Σιαψάλης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ