Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣε «συνθήκες συνωστισμού»…

Σε «συνθήκες συνωστισμού»…

Το 17,2% του πληθυσμού της Ευρώπης βιώνει «συνθήκες συνωστισμού» στο σπίτι τουσύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2019.

Η Eurostat μιλά για «συνθήκες συνωστισμού» όταν ο αριθμός των δωματίων είναι πολύ μικρός για τον αριθμό των ατόμων του νοικοκυριού.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, αγγίζοντας το 28,7%.

Το ποσοστό στη χώρα μας ήταν 25,5% το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους. Έκτοτε έβαινε αυξανόμενο και κορυφώθηκε το 2018 (29,2%). 

«Τα σπίτια αυτά τα αισθάνεται κανείς ακόμη μικρότερα όταν παιδιά παίζουν στο ίδιο δωμάτιο με του γονείς που είναι σε τηλεργασία, κατά τη διάρκεια των lockdown για την πανδημία» υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. 

Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα φτωχότερα κράτη μέλη. Στη Ρουμανία σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (45,8%) ζούσαν σε συνθήκες συνωστισμού το 2019. Το ποσοστό στην Λετονία ήταν 42,2%, στη Βουλγαργία 41,1%, στην Κροατία 38,5% και στην Πολωνία 37,6%. Στην αντίπερα όχθη συναντάμε την Κύπρο με μόλις το 2,2% να αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες, την Ιρλανδία (3,2%), τη Μάλτα (3,7%) και την Ολλανδία (4,8%). 

Από την άλλη το να μένει κανείς σε ένα σπίτι μόνος για μεγάλο διάστημα έχει τις δικές του σοβαρές προκλήσεις, όπως έχει επίσης δείξει η πανδημία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι διαβιούν μόνοι. Ωστόσο πάνω από το 1/3 των κατοίκων (32,7%) ζουν σε υπερβολικά μεγάλες οικίες- με περισσότερα δωμάτια δηλαδή από τις ανάγκες των ατόμων του νοικοκυριού. 



Πηγή: Reporter.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ